zywieniesportowcow.pl

Mus z białej czekolady z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Mus z białej czekolady z truskawkami

Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 200 g
śmietanka 30% - 300 g
żelatyna - 8 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
śmietanka 36% - 250 g
truskawka - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY CZEKOLADĘ:
Połamaną białą czekoladę wrzucamy do misy termorobota i siekamy –ustawienia własne / czas: 5 sekund / obroty: 7. Posiekaną przekładamy do osobnej miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ:
W małej miseczce mieszamy żelatynę z 50 g schłodzonej śmietanki 30%. Odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniała.
3.PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ:
Do misy termorobota wlewamy pozostałe 250 g śmietanki 30% oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy –ustawienia własne / temperatura:90°C / czas: 7 minut / obroty: 1.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy –ustawienia własne / czas: 4 minuty / obroty: w lewo. Gotową masę przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.
5.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Myjemy i dokładnie osuszamy misę robota. Zakładamy mieszadło i wlewamy schłodzoną śmietankę 36%. Ubijamy bez górnej miarki –ustawienia własne / czas: 3 minuty / obroty: 3. Po około 2,5 minuty przez otwór w pokrywie powoli wlewamy wystudzoną masę z białą czekoladą. Gotowy mus przelewamy do miseczek lub pucharków i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężał.
6.SERWUJEMY Z TRUSKAWKAMI:
Tuż przed podaniem mus dekorujemy świeżymi truskawkami. Możemy je posiekać w termorobocie –ustawienia własne / czas: 8 sekund / obroty: 4– lub pokroić ręcznie. Deser podajemy schłodzony.
Mus z białej czekolady z truskawkami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY CZEKOLADĘ

Połamaną białą czekoladę wrzucamy do misy termorobota i siekamy –ustawienia własne / czas: 5 sekund / obroty: 7. Posiekaną przekładamy do osobnej miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

W małej miseczce mieszamy żelatynę z 50 g schłodzonej śmietanki 30%. Odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniała.

3

PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ

Do misy termorobota wlewamy pozostałe 250 g śmietanki 30% oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy –ustawienia własne / temperatura:90°C / czas: 7 minut / obroty: 1.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy –ustawienia własne / czas: 4 minuty / obroty: w lewo. Gotową masę przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.

5

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Myjemy i dokładnie osuszamy misę robota. Zakładamy mieszadło i wlewamy schłodzoną śmietankę 36%. Ubijamy bez górnej miarki –ustawienia własne / czas: 3 minuty / obroty: 3. Po około 2,5 minuty przez otwór w pokrywie powoli wlewamy wystudzoną masę z białą czekoladą. Gotowy mus przelewamy do miseczek lub pucharków i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężał.

6

SERWUJEMY Z TRUSKAWKAMI

Tuż przed podaniem mus dekorujemy świeżymi truskawkami. Możemy je posiekać w termorobocie –ustawienia własne / czas: 8 sekund / obroty: 4– lub pokroić ręcznie. Deser podajemy schłodzony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2924 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

731 kcal

🥑

Tłuszcz

61,2 g

🌾

Węglowodany

38,5 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Mus z białej czekolady z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl