zywieniesportowcow.pl

Kłos z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Kłos z ciasta francuskiego

Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

natka pietruszki - 1 pęczek
ciasto francuskie - 1 szt.
burrata - 1 szt.
gotowana szynka z truflami - 140 g
kiełbasa salami - 100 g
jajko - 1 szt.
parmezan - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Burratę miksujemy w rozdrabniaczu.
2.WYKŁADAMY NADZIENIE:
Ciasto francuskie smarujemy zmiksowaną burratą i oprószamy pietruszką. Następnie na całą powierzchnię ciasta wykładamy plastry szynki i salami.
3.FORMUJEMY KŁOS:
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dociskamy, aby rulon był dość ciasno zwinięty. Następnie rulon przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy nożyczkami pod kątem co ok. 2 cm, zostawiając 1 cm nienaciętego ciasta od spodu. Tak nacięte ciasto formujemy w kłos, odsuwając kolejno: fragment w prawo, fragment w lewo i fragment zostawiając na środku.
4.PIECZEMY KŁOS:
Jajko bełtamy i smarujemy nim kłos. Następnie parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i oprószamy nim gotowe ciasto. Kłos pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe danie podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup.
Kłos z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Burratę miksujemy w rozdrabniaczu.

2

WYKŁADAMY NADZIENIE

Ciasto francuskie smarujemy zmiksowaną burratą i oprószamy pietruszką. Następnie na całą powierzchnię ciasta wykładamy plastry szynki i salami.

3

FORMUJEMY KŁOS

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dociskamy, aby rulon był dość ciasno zwinięty. Następnie rulon przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy nożyczkami pod kątem co ok. 2 cm, zostawiając 1 cm nienaciętego ciasta od spodu. Tak nacięte ciasto formujemy w kłos, odsuwając kolejno: fragment w prawo, fragment w lewo i fragment zostawiając na środku.

4

PIECZEMY KŁOS

Jajko bełtamy i smarujemy nim kłos. Następnie parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i oprószamy nim gotowe ciasto. Kłos pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe danie podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2173,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

543,4 kcal

🥑

Tłuszcz

37 g

🌾

Węglowodany

25,6 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy

Kłos z ciasta francuskiego - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl