Rogaliki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI
Do miski wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto na gładką masę.
ROZWAŁKOWUJEMY MASŁO
Ułóż papier do pieczenia, a następnie połóż na nim kostkę masła i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Masło rozwałkuj na kształt prostokąta.
ROZWAŁKOWYWANIE CIASTA
Kulę z jednolitego ciasta rozwałkuj, a potem połóż na niej środku masło, a następnie zasłoń masło, chwytając za brzegi ciasta i zawijając do środka. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto i zawiń je na trzy części. Potem ponownie rozwałkuj i zawiń. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wsadź do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.
PONOWNE ROZWAŁKOWANIE CIASTA
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj je i wytnij z nich równe trójkąty. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, wyciągnij je w lodówki i wytnij z niego równe trójkąty.
NADZIEWAMY CIASTO
Każdy trójkąt posmaruj masłem, a potem dodaj do niego łyżeczkę marmolady morelowej. Procedurę tę powtórz ze wszystkimi trójkącikami.
ZAWIJAMY ROGALIKI
Po wypełnieniu trójkątów nadzieniem przejdź do ich zwijania. Chwyć za ciasto, zaczynając od tej szerszej strony, i zwiń ciasto do środka, tak aby utworzyć kształt rogalika. Tak przygotowane rogaliki zostaw na 15 minut, żeby lekko podrosły.
WYPIEKAMY ROGALIKI
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4817,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1204,3 kcal
Tłuszcz
80,5 g
Węglowodany
100,3 g
Błonnik
0,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Kasza gryczana z warzywami
Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Biszkopt z galaretką pomarańczową
Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!

Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.