zywieniesportowcow.pl

Muffinki ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!

Muffinki ze śliwkami

Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 75 g
cynamon - 0,33 łyżeczki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 250 g
mąka pszenna - 260 g
olej rzepakowy - 110 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
śliwka - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SUCHE I MOKRE:
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W środku suchej mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy do niego olej, jogurt i jajka. Całość mieszamy szpatułką, aż ciasto stanie się gładkie.
2.KROIMY ŚLIWKI:
Ze śliwek usuwamy pestki, a następnie kroimy owoce na ćwiartki. Pokrojone śliwki dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i całość mieszamy.
3.PIECZEMY MUFFINKI:
Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce tak, aby wypełniło wszystkie otwory do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Muffinki ze śliwkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SUCHE I MOKRE

W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W środku suchej mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy do niego olej, jogurt i jajka. Całość mieszamy szpatułką, aż ciasto stanie się gładkie.

2

KROIMY ŚLIWKI

Ze śliwek usuwamy pestki, a następnie kroimy owoce na ćwiartki. Pokrojone śliwki dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i całość mieszamy.

3

PIECZEMY MUFFINKI

Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce tak, aby wypełniło wszystkie otwory do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2749,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

458,2 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

62 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy

Muffinki ze śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl