Muffinki ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SUCHE I MOKRE
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W środku suchej mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy do niego olej, jogurt i jajka. Całość mieszamy szpatułką, aż ciasto stanie się gładkie.
KROIMY ŚLIWKI
Ze śliwek usuwamy pestki, a następnie kroimy owoce na ćwiartki. Pokrojone śliwki dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i całość mieszamy.
PIECZEMY MUFFINKI
Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce tak, aby wypełniło wszystkie otwory do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2749,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,2 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
62 g
Błonnik
11,9 g
Białko
11,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!

Ciasto makowa panienka
Zrób wyśmienite bezglutenowe ciasto na bazie biszkoptu makowo-kokosowego z dodatkiem mączki migdałowej, kremu waniliowego oraz konfitury z czarnej porzeczki. Koniecznie sprawdź ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!

Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.