Bułeczki drożdżowe z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę, miękkie masło i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
MIESZAMY PRZYPRAWY
Z ziaren kardamonu wyjmujemy nasiona i ucieramy w moździerzu. Pomarańczę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Mieszamy z kardamonem, cynamonem i cukrem. Pistacje drobno siekamy i dodajemy, mieszając. Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
ZWIJAMY CIASTO
Ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na prostokąt (ok. 40 x 50 cm). Smarujemy masłem i posypujemy mieszanką przypraw, pozostawiając na dłuższym boku ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Na przeciwległej połowie ciasta rozkładamy ananasa, a następnie, począwszy od tego miejsca, ciasto zwijamy wzdłuż, dobrze przyciskając wolną krawędź.
PIECZEMY BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Zwinięte ciasto kroimy na 12 kawałków. Układamy przekrojoną stroną do góry w tortownicy (o średnicy 26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i natłuszczoną krawędzią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30-35 minut. Studzimy przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4716 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393 kcal
Tłuszcz
13,3 g
Węglowodany
61,6 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!

Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta „Malinowa chmurka”
Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.