zywieniesportowcow.pl

Bożonarodzeniowa babka piernikowa • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Bożonarodzeniowa babka piernikowa

Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajko - 4 szt.
cukier trzcinowy - 50 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
kuwertura mleczna - 100 g
mąka pszenna - 125 g
miód - 100 g
powidła śliwkowe - 100 g
przyprawa do piernika - 20 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
masło - 150 g
śmietana 30% - 80 g
żelatyna - 1 łyżeczka
cukier puder - 350 g
mąka ziemniaczana - 30 g
sok z cytryny - 2 łyżeczki
woda - 40 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: potrzebne do przygotowania polewy z mlecznej i deserowej czekolady wyjmujemy z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
2.BABKA W GARNKU,:
na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika.
3.CAŁOŚĆ MOCNO PODGRZEWAMY,:
ale nie zagotowujemy.
4.NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z:
ognia i studzimy.
5.JAJA UBIJAMY Z:
cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową.
6.NASTĘPNIE PRZESIEWAMY MĄKĘ:
pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.
7.NA KOŃCU DODAJEMY:
powidła śliwkowe. MIESZAMY.
8.MASĘ WLEWAMY DO:
formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.
9.POLEWA Z CZEKOLADY:
deserowej Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.
10.POLEWA Z CZEKOLADY:
mlecznej Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.
11.DEKORACJA Z MASY:
dragant Żelatynę namaczamy w wodzie.
12.DO CUKRU PUDRU:
i 25 g mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. WYRABIAMY.
13.ZAWIJAMY W FOLIĘ:
spożywczą, odstawiamy.
14.NASTĘPNIE PODSYPUJEMY POZOSTAŁĄ:
mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy.
15.ZA POMOCĄ FOREMEK:
wycinamy gwiazdki.
16.POZOSTAWIAMY DO:
wyschnięcia.
17.WYSTUDZONĄ BABKĘ OBLEWAMY:
najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.
Bożonarodzeniowa babka piernikowa

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: potrzebne do przygotowania polewy z mlecznej i deserowej czekolady wyjmujemy z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

2

BABKA W GARNKU,

na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika.

3

CAŁOŚĆ MOCNO PODGRZEWAMY,

ale nie zagotowujemy.

4

NASTĘPNIE ZESTAWIAMY Z

ognia i studzimy.

5

JAJA UBIJAMY Z

cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową.

6

NASTĘPNIE PRZESIEWAMY MĄKĘ

pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.

7

NA KOŃCU DODAJEMY

powidła śliwkowe. MIESZAMY.

8

MASĘ WLEWAMY DO

formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. UPIECZONE CIASTO: studzimy.

9

POLEWA Z CZEKOLADY

deserowej Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.

10

POLEWA Z CZEKOLADY

mlecznej Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. DODAJEMY MIĘKKIE: masło. CAŁOŚĆ STARANNIE: mieszamy.

11

DEKORACJA Z MASY

dragant Żelatynę namaczamy w wodzie.

12

DO CUKRU PUDRU

i 25 g mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. WYRABIAMY.

13

ZAWIJAMY W FOLIĘ

spożywczą, odstawiamy.

14

NASTĘPNIE PODSYPUJEMY POZOSTAŁĄ

mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy.

15

ZA POMOCĄ FOREMEK

wycinamy gwiazdki.

16

POZOSTAWIAMY DO

wyschnięcia.

17

WYSTUDZONĄ BABKĘ OBLEWAMY

najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6531 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

653,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

86,5 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Bożonarodzeniowa babka piernikowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl