zywieniesportowcow.pl

Krem cytrynowy w cytrynkach • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Krem cytrynowy w cytrynkach

Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 4 szt.
śmietanka 30% - 200 ml
czekolada biała - 200 g
cukier - 1 łyżka
borówki -
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY:
Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przecinamy je na połówki i wyciskamy sok, który następnie przecedzamy przez sitko, aby usunąć pestki i miąższ.
2.GOTUJEMY KREM CYTRYNOWY:
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryn oraz białą czekoladę. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
3.WYPEŁNIAMY CYTRYNKI:
Wydrążone połówki cytryn dokładnie oczyszczamy od wewnątrz. Następnie wypełniamy je przygotowanym kremem cytrynowym. Odstawiamy do ostudzenia, po czym wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4.PODAJEMY DESER:
Schłodzone cytrynki dekorujemy borówkami oraz listkami mięty i serwujemy.
Krem cytrynowy w cytrynkach

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY

Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przecinamy je na połówki i wyciskamy sok, który następnie przecedzamy przez sitko, aby usunąć pestki i miąższ.

2

GOTUJEMY KREM CYTRYNOWY

Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryn oraz białą czekoladę. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.

3

WYPEŁNIAMY CYTRYNKI

Wydrążone połówki cytryn dokładnie oczyszczamy od wewnątrz. Następnie wypełniamy je przygotowanym kremem cytrynowym. Odstawiamy do ostudzenia, po czym wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

4

PODAJEMY DESER

Schłodzone cytrynki dekorujemy borówkami oraz listkami mięty i serwujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1259,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Krem cytrynowy w cytrynkach - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl