zywieniesportowcow.pl

Czekoladowy placek ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Czekoladowy placek ze śliwkami

Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 4 szt.
mąka ziemniaczana - 10 g
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
śliwka - 500 g
czekolada deserowa - 150 g
cukier puder - 50 g
kakao - 15 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm mikser piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA ŚLIWKI:
MYJEMY, PRZECINAMY NA PÓŁ I POZBAWIAMY PESTEK.
3.
BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK.
4.
W GARNKU ROZTAPIAMY MASŁO I CZEKOLADĘ, DODAJEMY CYNAMON I ODSTAWIAMY MASĘ DO PRZESTUDZENIA.
5.
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ I PROSZKIEM DO PIECZENIA.
6.
BIAŁKA UBIJAMY Z CUKREM PUDREM.
7.
POD KONIEC UBIJANIA DODAJEMY ŻÓŁTKA.
8.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESTUDZONĄ MASĘ CZEKOLADOWĄ I MIESZAMY.
9.
NA KONIEC DODAJEMY STOPNIOWO SYPKIE SKŁADNIKI.
10.
CAŁOŚĆ MIESZAMY RÓZGĄ.
11.ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ W DUŻEJ:
misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
12.
Dodajemy zimne masło i całość zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka.
13.PIECZEMY CIASTO CIASTO PRZELEWAMY:
do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
14.
Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy połówki śliwek.
15.
Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 40-45 minut.
16.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na około 10 minut przy otwartych drzwiczkach.
17.
Kiedy ciasto przestygnie, możemy je pokroić.
Czekoladowy placek ze śliwkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm mikser piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA ŚLIWKI

MYJEMY, PRZECINAMY NA PÓŁ I POZBAWIAMY PESTEK.

3

BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK.

4

W GARNKU ROZTAPIAMY MASŁO I CZEKOLADĘ, DODAJEMY CYNAMON I ODSTAWIAMY MASĘ DO PRZESTUDZENIA.

5

ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ I PROSZKIEM DO PIECZENIA.

6

BIAŁKA UBIJAMY Z CUKREM PUDREM.

7

POD KONIEC UBIJANIA DODAJEMY ŻÓŁTKA.

8

NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESTUDZONĄ MASĘ CZEKOLADOWĄ I MIESZAMY.

9

NA KONIEC DODAJEMY STOPNIOWO SYPKIE SKŁADNIKI.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY RÓZGĄ.

11

ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ W DUŻEJ

misce łączymy wszystkie sypkie składniki.

12

Dodajemy zimne masło i całość zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka.

13

PIECZEMY CIASTO CIASTO PRZELEWAMY

do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

14

Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy połówki śliwek.

15

Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 40-45 minut.

16

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na około 10 minut przy otwartych drzwiczkach.

17

Kiedy ciasto przestygnie, możemy je pokroić.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4171,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

347,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

37,1 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Czekoladowy placek ze śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl