zywieniesportowcow.pl

Karp w galarecie • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Karp w galarecie

Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
lubczyk świeży - 5 g
olej - 4 łyżki
por - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 1,5 l
ziele angielskie - 4 szt.
żelatyna - 20 g
karp filet - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KARPIA:
Płaty karpia kroimy na kawałki (wielkość wedle uznania), doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na 30 minut.
2.GOTUJEMY WYWAR:
Umyte, obrane, pokrojone w paski warzywa skrapiamy olejem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut na złoty kolor. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy upieczone warzywa, ziele angielskie, gałązkę lubczyku, sól i odrobinę pieprzu. Gotujemy ok. 20 minut. Pokrojone płaty karpia wkładamy do wywaru i gotujemy dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia!
3.KARPIA ZALEWAMY WYWAREM:
Wyjmujemy delikatnie mięso, wywar przelewamy przez sito i doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do wywaru. Karpia układamy na półmisku, dekorujemy warzywami i zalewamy chłodnym wywarem. Całość odstawiamy do lodówki.
Karp w galarecie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KARPIA

Płaty karpia kroimy na kawałki (wielkość wedle uznania), doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na 30 minut.

2

GOTUJEMY WYWAR

Umyte, obrane, pokrojone w paski warzywa skrapiamy olejem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut na złoty kolor. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy upieczone warzywa, ziele angielskie, gałązkę lubczyku, sól i odrobinę pieprzu. Gotujemy ok. 20 minut. Pokrojone płaty karpia wkładamy do wywaru i gotujemy dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia!

3

KARPIA ZALEWAMY WYWAREM

Wyjmujemy delikatnie mięso, wywar przelewamy przez sito i doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do wywaru. Karpia układamy na półmisku, dekorujemy warzywami i zalewamy chłodnym wywarem. Całość odstawiamy do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1916,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,3 g

🌾

Węglowodany

16,2 g

🥬

Błonnik

31,2 g

💪

Białko

31,2 g

Podobne przepisy

Karp w galarecie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl