zywieniesportowcow.pl

Idealny biszkopt • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz idealnego przepisu na biszkopt? Skorzystaj z receptury Pawła, by przygotować ulubione wypieki na bazie prostego i szybkiego ciasta biszkoptowego!

Idealny biszkopt

Szukasz idealnego przepisu na biszkopt? Skorzystaj z receptury Pawła, by przygotować ulubione wypieki na bazie prostego i szybkiego ciasta biszkoptowego!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 220 g
jajko - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 80 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
woda - 2 łyżki
mąka pszenna - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ:
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj.
2.DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU:
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przez sito przesiewamy do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, za pomocą delikatnych, ale zdecydowanych ruchów.
3.PIECZEMY BISZKOPT:
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant.
Idealny biszkopt

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj.

2

DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przez sito przesiewamy do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, za pomocą delikatnych, ale zdecydowanych ruchów.

3

PIECZEMY BISZKOPT

Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2326,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

193,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,2 g

🌾

Węglowodany

34,6 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Idealny biszkopt - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl