zywieniesportowcow.pl

Kanapka Reuben • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!

Kanapka Reuben

Kanapka Reuben to prawdziwy nowojorski klasyk, który łączy w sobie wyjątkowe smaki i tekstury. Soczyste pastrami, kiszona kapusta, rozpływający się ser szwajcarski i aromatyczny sos, wszystko zamknięte pomiędzy kromkami chrupiącego chleba żytniego. Przygotuj się na intensywne doznania smakowe i zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb żytni - 4 kromki
Pastrami - 200 g
ser ementaler - 6 plastrów
kapusta kiszona - 100 g
masło - 2 łyżki
majonez - 100 g
ketchup - 50 g
chrzan - 0,5 łyżeczki
sos worcestershire - 0,5 łyżki
papryka mielona słodka - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miseczki dodajemy majonez, ketchup, chrzan i mieszamy ze sobą.
2.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Doprawiamy sos papryką, solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu worcestershire. Mieszamy dokładnie.
3.SMARUJEMY PIECZYWO SOSEM:
Wszystkie kromki smarujemy sosem.
4.UKŁADAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Układamy kolejnopastrami, ser, a potem odcedzoną z nadmiaru soku kapustę i przykrywamy drugą kromką. Smarujemy wierzch odrobiną masła.
5.OPIEKAMY KANAPKI:
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a potem rozpuszczamy na niej pozostałe masło. Smażymy kanapki z jednej i drugiej strony po ok. 3-4 minuty na stronę. Patelnię przykrywamy pokrywką, aby ser dobrze się roztopił. I pyszne kanapki są gotowe!
Kanapka Reuben

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miseczki dodajemy majonez, ketchup, chrzan i mieszamy ze sobą.

2

DODAJEMY PRZYPRAWY

Doprawiamy sos papryką, solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu worcestershire. Mieszamy dokładnie.

3

SMARUJEMY PIECZYWO SOSEM

Wszystkie kromki smarujemy sosem.

4

UKŁADAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Układamy kolejnopastrami, ser, a potem odcedzoną z nadmiaru soku kapustę i przykrywamy drugą kromką. Smarujemy wierzch odrobiną masła.

5

OPIEKAMY KANAPKI

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a potem rozpuszczamy na niej pozostałe masło. Smażymy kanapki z jednej i drugiej strony po ok. 3-4 minuty na stronę. Patelnię przykrywamy pokrywką, aby ser dobrze się roztopił. I pyszne kanapki są gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1847,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

923,6 kcal

🥑

Tłuszcz

57,6 g

🌾

Węglowodany

68,1 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

33,3 g

Podobne przepisy

Kanapka Reuben - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl