zywieniesportowcow.pl

Szarlotka dyniowa • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Szarlotka dyniowa

Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka korzenne - 400 g
masło - 80 g
jabłko czerwone - 7 szt.
dynia hokkaido - 180 g
woda - 60 ml
cukier - 4 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
bita śmietana -
lody waniliowe -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera. 300 g rozdrobnionych ciasteczek przekładamy do miski, a 100 g odkładamy na bok. Roztapiamy masło, dodajemy do miski z większą porcją ciasteczek i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do lodówki.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, wlewamy 250 ml wody i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut. Dynia po tym czasie powinna być miękka. Następnie na patelnię dorzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłka, dolewamy jeszcze 300 ml wody, dodajemy cukier oraz cynamon i dusimy ponownie wszystko przez około 15-20 minut, aż woda odparuje. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z 50 ml wody. Zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy roztwór skrobi. Całość dusimy chwilę na małym ogniu, aż otrzymamy gęstą konsystencję przypominającą kisiel. Odstawiamy do przestudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Po wystygnięciu farsz przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wierzch posypujemy pozostałymi ciasteczkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
4.PODAJEMY CIASTO:
Ciasto podajemy z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Szarlotka dyniowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera. 300 g rozdrobnionych ciasteczek przekładamy do miski, a 100 g odkładamy na bok. Roztapiamy masło, dodajemy do miski z większą porcją ciasteczek i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do lodówki.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, wlewamy 250 ml wody i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut. Dynia po tym czasie powinna być miękka. Następnie na patelnię dorzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłka, dolewamy jeszcze 300 ml wody, dodajemy cukier oraz cynamon i dusimy ponownie wszystko przez około 15-20 minut, aż woda odparuje. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z 50 ml wody. Zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy roztwór skrobi. Całość dusimy chwilę na małym ogniu, aż otrzymamy gęstą konsystencję przypominającą kisiel. Odstawiamy do przestudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Po wystygnięciu farsz przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wierzch posypujemy pozostałymi ciasteczkami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

4

PODAJEMY CIASTO

Ciasto podajemy z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3445,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

430,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

65,9 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy

Szarlotka dyniowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl