zywieniesportowcow.pl

Jabłka w cieście • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Jabłka w cieście

Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
mleko - 200 ml
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 1 łyżka
mąka pszenna - 110 g
miód - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 250 ml
żurawina suszona - 200 g
jabłko czerwone - 4 szt.
cukier puder - 5 g
olej rzepakowy - 500 ml
sok z cytryny - 25 ml

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
razem miksujemy.
2.KONFITURA Z SUSZONEJ:
żurawiny Wszystkie składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji konfitury.
3.JABŁKA Z OBRANYCH:
jabłek wydrążamy środki (jabłka muszą pozostać w całości), następnie tniemy je w plastry o grubości około 5-7 mm, w taki sposób, aby każdy plaster miał w środku dziurkę.
4.SKRAPIAMY SOKIEM Z:
cytryny .
5.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej, plastry jabłek zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju.
6.SMAŻYMY NA ZŁOTY:
kolor.
7.POSYPUJEMY CUKREM:
pudrem.
8.PODAJEMY Z KONFITURA:
z suszonej żurawiny.
Jabłka w cieście

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO WSZYSTKIE SKŁADNIKI

razem miksujemy.

2

KONFITURA Z SUSZONEJ

żurawiny Wszystkie składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji konfitury.

3

JABŁKA Z OBRANYCH

jabłek wydrążamy środki (jabłka muszą pozostać w całości), następnie tniemy je w plastry o grubości około 5-7 mm, w taki sposób, aby każdy plaster miał w środku dziurkę.

4

SKRAPIAMY SOKIEM Z

cytryny .

5

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej, plastry jabłek zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju.

6

SMAŻYMY NA ZŁOTY

kolor.

7

POSYPUJEMY CUKREM

pudrem.

8

PODAJEMY Z KONFITURA

z suszonej żurawiny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2449,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

612,3 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

106,1 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Jabłka w cieście - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl