zywieniesportowcow.pl

Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!

Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą

Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
bazylia świeża - 5 g
burak - 3 szt.
gruszka - 2 szt.
miód - 1 łyżeczka
nasiona słonecznika - 50 g
roszponka - 80 g
rozmaryn świeży - 8 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
olej z pestek winogron - 70 ml
ser górski - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY GRUSZKI:
Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w ósemki.
2.KROIMY BURAKI:
Upieczone buraki kroimy w ósemki i kładziemy na talerz.
3.GLAZURUJEMY GRUSZKI:
Gdy gruszki przysmażą się z obu stron, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy porwane w dłoniach 3 listki świeżej bazylii, a całość zalewamy miodem.
4.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki dressingu łączymy w słoiczku, zakręcamy go i wstrząsamy, aż składniki się połączą.
5.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Bryndzę kruszymy na duże kawałki i dekorujemy nią sałatkę. Na wierzchu układamy roszponkę. Całość polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w ósemki.

2

KROIMY BURAKI

Upieczone buraki kroimy w ósemki i kładziemy na talerz.

3

GLAZURUJEMY GRUSZKI

Gdy gruszki przysmażą się z obu stron, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy porwane w dłoniach 3 listki świeżej bazylii, a całość zalewamy miodem.

4

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu łączymy w słoiczku, zakręcamy go i wstrząsamy, aż składniki się połączą.

5

PODAJEMY SAŁATKĘ

Bryndzę kruszymy na duże kawałki i dekorujemy nią sałatkę. Na wierzchu układamy roszponkę. Całość polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2118 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

529,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,6 g

🌾

Węglowodany

44,9 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl