Irlandzki chleb sodowy • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, sól i sodę.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy ziemniaki i mieszamy, by połączyły się z resztą składników. Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło. Ponownie mieszamy.
ZAGNIATAMY I FORMUJEMY CIASTO
Ciasto na chleb zagniatamy na desce lub blacie kuchennym, by uzyskać gładką, jednolitą i plastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.
PIECZEMY CHLEB
Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb nacinamy na krzyż, smarujemy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym.
WYJMUJEMY I PODAJEMY CHLEB
Przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki, czy jest on upieczony. Jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć chleb.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2444,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
203,7 kcal
Tłuszcz
5,4 g
Węglowodany
34,1 g
Błonnik
3,3 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Szarlotkowy pudding chia
Smak szarlotki w wydaniu puddingowym? Czemu nie! Spróbuj tego delikatnego puddingu z chia, jabłkami i cynamonem. Ostrzegamy – od razu skradnie Twoje serce!

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka w koszulkach z airfryera
Jajka w koszulkach z airfryera to najprostszy sposób na ich przygotowanie. Wychodzą kształtne, idealne w środku i przepyszne!

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.