Hiszpańskie ciasteczka migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY ZEST
Z wyparzonych pomarańczy ścieramy zest i wyciskamy sok. Na zimną patelnię przekładamy skórki wraz z sokiem. Wsypujemy cukier i od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Wyciągamy skórki pomarańczy, osuszamy na ręczniku papierowym, studzimy.
DO SYROPU DODAJEMY MIGDAŁY
Do syropu wsypujemy migdały, gotujemy kilka minut, mieszając. Migdały przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Aby migdały równomiernie się skarmelizowały, od czasu do czasu mieszamy. Karmelizujemy do uzyskania złotego koloru, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
ORZECHY I SKÓRKĘ MIESZAMY Z CZEKOLADĄ
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Wystudzone orzechy i osuszoną skórkę pomarańczy mieszamy z czekoladą. Masę porcjami wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3054,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
763,7 kcal
Tłuszcz
40,9 g
Węglowodany
90,9 g
Błonnik
10 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowa tostada z chorizo
Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!

Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bagietka z serem camembert i truskawkami
Słony ser, słodkie truskawki, aromatyczna bazylia i delikatna bagietka to sposób na oryginalną kanapkę po francusku.

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.