zywieniesportowcow.pl

Wieniec wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie

Jaki jest wieniec wielkanocny? Pełen warzyw i kolorowy! Aby przełamać rutynę dań, które zwykle serwujemy w te święta, koniecznie wypróbuj drożdżowy wieniec i zadbaj o warzywa w diecie.

Wieniec wielkanocny

Jaki jest wieniec wielkanocny? Pełen warzyw i kolorowy! Aby przełamać rutynę dań, które zwykle serwujemy w te święta, koniecznie wypróbuj drożdżowy wieniec i zadbaj o warzywa w diecie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka orkiszowa, typ 630 - 300 g
woda - 150 g
drożdże suszone - 3,5 g
cukier - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
serek śmietankowy - 150 g
migdały płatki - 20 g
rzeżucha - 0,5 pęczka
szparagi zielone - 1 szt.
rzodkiewka - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 1 szt.
marchew - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W misie robota kuchennego zagniatamy na gładkie ciasto mąkę, wodę, drożdże i oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
2.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. ⅓ ciasta rozwałkujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek. Wykładamy nim dno tortownicy.
3.PLECIEMY WIENIEC:
Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Następnie wałki łączymy ze sobą na jednym z końców i pleciemy z nich warkocz. Układamy go w tortownicy w kształt wieńca.
4.PIECZEMY WIENIEC:
W miseczce bełtamy żółtko z mlekiem. Tak przygotowanym płynem smarujemy spód i wieniec. Całość pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C, aż nabierze złotego koloru. Gotowy wieniec studzimy.
5.PRZYGOTOWUJEMY SEREK:
W misce ucieramy serek śmietankowy za pomocą łyżki, aż nabierze dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy go solą i pieprzem.
6.PODAJEMY WIENIEC:
Spód wieńca smarujemy serkiem, uważając, aby nie pobrudzić krawędzi. Wybrane warzywa kroimy w dowolne kształty i wraz z migdałami układamy je na serku.
Wieniec wielkanocny

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misie robota kuchennego zagniatamy na gładkie ciasto mąkę, wodę, drożdże i oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

2

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. ⅓ ciasta rozwałkujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek. Wykładamy nim dno tortownicy.

3

PLECIEMY WIENIEC

Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Następnie wałki łączymy ze sobą na jednym z końców i pleciemy z nich warkocz. Układamy go w tortownicy w kształt wieńca.

4

PIECZEMY WIENIEC

W miseczce bełtamy żółtko z mlekiem. Tak przygotowanym płynem smarujemy spód i wieniec. Całość pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C, aż nabierze złotego koloru. Gotowy wieniec studzimy.

5

PRZYGOTOWUJEMY SEREK

W misce ucieramy serek śmietankowy za pomocą łyżki, aż nabierze dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy go solą i pieprzem.

6

PODAJEMY WIENIEC

Spód wieńca smarujemy serkiem, uważając, aby nie pobrudzić krawędzi. Wybrane warzywa kroimy w dowolne kształty i wraz z migdałami układamy je na serku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1907,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

477 kcal

🥑

Tłuszcz

19 g

🌾

Węglowodany

59,7 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Wieniec wielkanocny - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl