zywieniesportowcow.pl

Gulasz jagnięcy • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Gulasz jagnięcy

Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
goździki - 6 szt.
marchew - 1 szt.
mąka kukurydziana - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 80 ml
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
seler naciowy - 100 g
sok z pomarańczy - 200 ml
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
wino czerwone - 250 ml
woda - 200 ml
morele suszone - 200 g
łopatka jagnięca - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cynamon, laska - 2 szt.
jogurt naturalny - 150 g
mięta świeża - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY I SMAŻYMY MIĘSO:
Jagnięcinę doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką. Partiami przesmażamy mięso w garnku na rozgrzanym oleju, aż zbrązowieje. Odkładamy na bok.
2.PODSMAŻAMY PRZYPRAWY I WARZYWA:
Ziarna kolendry kruszymy w moździerzu. W tym samym garnku przesmażamy delikatnie przyprawy z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Całość zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I DUSIMY GULASZ:
Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię. Gotujemy do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy połowę suszonych moreli w całości, a resztę – pokrojoną w paski. Dorzucamy skórkę startą z połowy pomarańczy, sok i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz jagnięcy

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY I SMAŻYMY MIĘSO

Jagnięcinę doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką. Partiami przesmażamy mięso w garnku na rozgrzanym oleju, aż zbrązowieje. Odkładamy na bok.

2

PODSMAŻAMY PRZYPRAWY I WARZYWA

Ziarna kolendry kruszymy w moździerzu. W tym samym garnku przesmażamy delikatnie przyprawy z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Całość zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I DUSIMY GULASZ

Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię. Gotujemy do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy połowę suszonych moreli w całości, a resztę – pokrojoną w paski. Dorzucamy skórkę startą z połowy pomarańczy, sok i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3079,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

769,8 kcal

🥑

Tłuszcz

45,9 g

🌾

Węglowodany

53,3 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy

Gulasz jagnięcy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl