zywieniesportowcow.pl

Risotto in bianco • przepis • składniki • przygotowanie

Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!

Risotto in bianco

Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion wołowy - 500 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ryż do risotto - 160 g
parmiggiano reggiano - 80 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SZATKUJEMY SZALOTKĘ:
Szalotkę przecinamy wzdłuż. Kroimy w mniejszą kostkę, a następnie bardzo drobno szatkujemy.
2.GOTUJEMY RISOTTO:
Oliwę rozgrzewamy delikatnie na patelni. Dodajemy szalotkę i ryż. Całość smażymy ok. 2 minut i dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli. Cały czas delikatnie mieszamy.
3.DODAJEMY SER:
Ryż z szalotką przekładamy na talerz. Na wierzch ścieramy ser i dodajemy 1 chochlę wywaru wołowego. Całość mieszamy, aż ser zacznie się rozpuszczać.
4.PONOWNIE PODGRZEWAMY DANIE:
Zawartość talerza przekładamy ponownie na patelnię i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Podczas mieszania dodajemy partiami kolejne 3 chochle wywaru.
Risotto in bianco

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZATKUJEMY SZALOTKĘ

Szalotkę przecinamy wzdłuż. Kroimy w mniejszą kostkę, a następnie bardzo drobno szatkujemy.

2

GOTUJEMY RISOTTO

Oliwę rozgrzewamy delikatnie na patelni. Dodajemy szalotkę i ryż. Całość smażymy ok. 2 minut i dodajemy 2 chochle wywaru wołowego i szczyptę soli. Cały czas delikatnie mieszamy.

3

DODAJEMY SER

Ryż z szalotką przekładamy na talerz. Na wierzch ścieramy ser i dodajemy 1 chochlę wywaru wołowego. Całość mieszamy, aż ser zacznie się rozpuszczać.

4

PONOWNIE PODGRZEWAMY DANIE

Zawartość talerza przekładamy ponownie na patelnię i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Podczas mieszania dodajemy partiami kolejne 3 chochle wywaru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

998,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

499,1 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

68,1 g

🥬

Błonnik

22,9 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy

Risotto in bianco - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl