zywieniesportowcow.pl

Galaretki pomarańczowe w skórce • przepis • składniki • przygotowanie

Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!

Galaretki pomarańczowe w skórce

Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 200 g
pomarańcza - 3 szt.
sok z cytryny - 25 ml
syrop z agawy - 2 łyżeczki
woda - 1,2 l
żelatyna - 2 łyżki
sok pomarańczowy - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.WYCISKAMY SOK Z POMARAŃCZY:
Pomarańcze przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, tak by nie uszkodzić skórek. Skórki oczyszczamy z błonek i resztek miąższu za pomocą łyżki.
2.ŁĄCZYMY PŁYNNE SKŁADNIKI GALARETKI:
Sok wyciśnięty z pomarańczy łączymy w rondelku z syropem z agawy, sokiem z cytryny i żelatyną. Jeżeli otrzymamy mniej niż 500 ml płynu, dolewamy sok pomarańczowy. Odstawiamy na kilka minut, by żelatyna napęczniała.
3.PRZELEWAMY GALARETKĘ DO SKÓREK:
Ugotowane skórki pomarańczy przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie usuwamy łyżką resztki białych błonek i miąższu, tak by nie przedziurawić skórek. Skórki umieszczamy w małych miseczkach lub filiżankach.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY GALARETKI:
Galaretki wyjmujemy z miseczek i kroimy w cząstki. Tuż przed podaniem obtaczamy w cukrze.
Galaretki pomarańczowe w skórce

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCISKAMY SOK Z POMARAŃCZY

Pomarańcze przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, tak by nie uszkodzić skórek. Skórki oczyszczamy z błonek i resztek miąższu za pomocą łyżki.

2

ŁĄCZYMY PŁYNNE SKŁADNIKI GALARETKI

Sok wyciśnięty z pomarańczy łączymy w rondelku z syropem z agawy, sokiem z cytryny i żelatyną. Jeżeli otrzymamy mniej niż 500 ml płynu, dolewamy sok pomarańczowy. Odstawiamy na kilka minut, by żelatyna napęczniała.

3

PRZELEWAMY GALARETKĘ DO SKÓREK

Ugotowane skórki pomarańczy przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie usuwamy łyżką resztki białych błonek i miąższu, tak by nie przedziurawić skórek. Skórki umieszczamy w małych miseczkach lub filiżankach.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY GALARETKI

Galaretki wyjmujemy z miseczek i kroimy w cząstki. Tuż przed podaniem obtaczamy w cukrze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1192,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

198,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

46,7 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy

Galaretki pomarańczowe w skórce - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl