zywieniesportowcow.pl

Bułki maślane • przepis • składniki • przygotowanie

To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Bułki maślane

To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 90 g
cukier wanilinowy - 16 g
drożdże świeże - 42 g
jajko - 1 szt.
masło klarowane - 75 g
mleko - 200 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Masło klarowane kroimy w kostkę i podgrzewamy z mlekiem, aż się roztopi. Studzimy, aż będzie letnie. Rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, sól, cukier waniliowy, jajko i mąkę zagniatamy wraz z rozczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
2.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i podsypując odrobiną mąki, formujemy okrągłe bułeczki lub rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.
3.PIECZEMY BUŁECZKI:
Następnie wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy.
Bułki maślane

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE

Masło klarowane kroimy w kostkę i podgrzewamy z mlekiem, aż się roztopi. Studzimy, aż będzie letnie. Rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, sól, cukier waniliowy, jajko i mąkę zagniatamy wraz z rozczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2

FORMUJEMY BUŁECZKI

Ciasto dzielimy na 10-12 porcji i podsypując odrobiną mąki, formujemy okrągłe bułeczki lub rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.

3

PIECZEMY BUŁECZKI

Następnie wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3061 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

306,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

48,8 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Bułki maślane - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl