zywieniesportowcow.pl

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną

Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia hokkaido - 900 g
ziemniak - 200 g
szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
bulion warzywny - 250 ml
mleko - 200 ml
kasza gryczana biała - 60 g
oliwa z oliwek - 20 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
odżywka białkowa Whey Protein Premium o smaku waniliowym - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY KASZĘ:
Kaszę gryczaną mieszamy z 5 ml oliwy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kaszę pieczemy przez ok. 15 minut, aż będzie chrupka i zarumieniona.
2.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małą kostkę. W garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy na niej szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, kurkumę i bulion. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
3.BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM:
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczoną dynię, mleko i odżywkę białkową. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.PODAJEMY KREM Z DYNI:
Gotowy krem przelewamy do misek, oprószamy chrupiącą kaszą gryczaną i opcjonalnie dekorujemy odrobiną śmietany.
Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY KASZĘ

Kaszę gryczaną mieszamy z 5 ml oliwy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kaszę pieczemy przez ok. 15 minut, aż będzie chrupka i zarumieniona.

2

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małą kostkę. W garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy na niej szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, kurkumę i bulion. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.

3

BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczoną dynię, mleko i odżywkę białkową. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

PODAJEMY KREM Z DYNI

Gotowy krem przelewamy do misek, oprószamy chrupiącą kaszą gryczaną i opcjonalnie dekorujemy odrobiną śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

912,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

456,4 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

75,1 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl