zywieniesportowcow.pl

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym

Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
imbir świeży - 2 szt.
marchew - 2 szt.
olej - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
seler naciowy - 100 g
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
limonka - 0,5 szt.
ciecierzyca konserwowa - 180 g
mleczko kokosowe - 400 ml
czerwona pasta curry - 1 łyżka
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SZKLIMY WARZYWA NA OLEJU:
Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler myjemy i łamiemy na pół, aby ściągnąć włókna. W dużym garnku lub szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane warzywa. Przez 10 minut szklimy je pod nie całkiem zakrywającą garnek przykrywką. Od czasu do czasu mieszamy.
2.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Imbir obieramy, siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy ciepłym bulionem lub wodą i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Doprawiamy pastą curry i sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory. Jeśli lubimy pomidory ze skórą, wówczas dodajemy je pod koniec gotowania zupy.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cukru. Posypujemy 1 garścią posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZKLIMY WARZYWA NA OLEJU

Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler myjemy i łamiemy na pół, aby ściągnąć włókna. W dużym garnku lub szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane warzywa. Przez 10 minut szklimy je pod nie całkiem zakrywającą garnek przykrywką. Od czasu do czasu mieszamy.

2

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Imbir obieramy, siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy ciepłym bulionem lub wodą i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Doprawiamy pastą curry i sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory. Jeśli lubimy pomidory ze skórą, wówczas dodajemy je pod koniec gotowania zupy.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cukru. Posypujemy 1 garścią posiekanej natki pietruszki lub kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1401 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

233,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

21,5 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl