Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZKLIMY WARZYWA NA OLEJU
Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler myjemy i łamiemy na pół, aby ściągnąć włókna. W dużym garnku lub szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane warzywa. Przez 10 minut szklimy je pod nie całkiem zakrywającą garnek przykrywką. Od czasu do czasu mieszamy.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Imbir obieramy, siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy ciepłym bulionem lub wodą i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Doprawiamy pastą curry i sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory. Jeśli lubimy pomidory ze skórą, wówczas dodajemy je pod koniec gotowania zupy.
GOTUJEMY ZUPĘ
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cukru. Posypujemy 1 garścią posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1401 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,5 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sznycel z halloumi
Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Placki z szynką i serem
Idealna propozycja na lunch, posiłek do pracy czy ciepłą kolację. Dwa placki wypełnione klasycznymi składnikami, których smak nigdy się nie znudzi!