Francuskie paluchy z pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO BLENDERA
wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano.
DODAJEMY OLIWĘ I
całość dokładnie miksujemy.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
CIASTO FRANCUSKIE LEKKO
rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie.
CAŁY ARKUSZ CIASTA
smarujemy cienko gotowym pesto.
KROIMY CIASTO WZDŁUŻ
krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm.
KAŻDY PASEK SKRĘCAMY
w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
JAJKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM,
a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta.
OPRÓSZAMY CIASTO ODROBINĄ
soli i pieprzu.
PIECZEMY OKOŁO 15
minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1863,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,6 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
17,5 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
Bekon, sałata i pomidor to kompozycja, która świetnie sprawdzi się na Twojej kanapce. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Kurczak w sosie orzechowym
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.

Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!