zywieniesportowcow.pl

Krokiety z chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazisty smak chorizo ukryty we wnętrzu krokietów to gwarant wyśmienitej przekąski, którą możesz bardzo szybko i łatwo przygotować. Wypróbuj przepis!

Krokiety z chorizo

Wyrazisty smak chorizo ukryty we wnętrzu krokietów to gwarant wyśmienitej przekąski, którą możesz bardzo szybko i łatwo przygotować. Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 2 łyżki
mleko - 200 ml
gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki
sól - 2 szczypty
chorizo - 150 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 80 g
olej - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i dodajemy do niej mąkę. Mieszamy szybko i intensywnie, aż zasmażka będzie gotowa. Zmniejszamy ogień i małym strumieniem dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą. Chorizo kroimy w drobną kostkę i dodajemy do całości. Odstawiamy wszystko do przestygnięcia.
2.FORMUJEMY KROKIECIKI:
Z przestudzonej masy zwilżonymi w oleju rękami formujemy krokiety. Wielkość i kształt dobieramy wedle uznania. Krokiety zanurzamy w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (oleju powinno być tyle, aby krokiety były zanurzone do połowy) z dwóch stron na złocisty kolor. Podajemy danie.
Krokiety z chorizo

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i dodajemy do niej mąkę. Mieszamy szybko i intensywnie, aż zasmażka będzie gotowa. Zmniejszamy ogień i małym strumieniem dolewamy mleko, cały czas mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą. Chorizo kroimy w drobną kostkę i dodajemy do całości. Odstawiamy wszystko do przestygnięcia.

2

FORMUJEMY KROKIECIKI

Z przestudzonej masy zwilżonymi w oleju rękami formujemy krokiety. Wielkość i kształt dobieramy wedle uznania. Krokiety zanurzamy w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (oleju powinno być tyle, aby krokiety były zanurzone do połowy) z dwóch stron na złocisty kolor. Podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2490,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622,7 kcal

🥑

Tłuszcz

52,9 g

🌾

Węglowodany

21,4 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy

Krokiety z chorizo - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl