zywieniesportowcow.pl

Kolorowe rolady naleśnikowe • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Kolorowe rolady naleśnikowe

Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

ser mascarpone - 250 g
borówki - 1 szkl
szpinak świeży - 2 garście
ser ricotta - 200 g
sok z cytryny - 4 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 2 łyżeczki
syrop z agawy - 1 łyżka
malina - 100 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna - 150 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
kakao - 20 g
sól - 1 szczypta
mleko - 380 ml
masło - 50 g
śmietana 36% - 250 ml
wiórki kokosowe - 3 łyżki
mango - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką na złoty kolor z obu stron. Studzimy je do temperatury pokojowej.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY:
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę syropu z agawy. Tak przygotowany krem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
4.SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem waniliowy i borówki i polewamy całość drugą łyżką syropu z agawy. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
5.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Szpinak blendujemy z odrobiną mleka na gładką masę. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko, roztopione wcześniej masło i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
6.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
7.PRZYGOTOWUJEMY KREM I MANGO:
Śmietankę ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Mango obieramy i kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm.
8.SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem kokosowy i mango. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
9.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Mąkę, kakao i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
10.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
11.PRZYGOTOWUJEMY KREM CTRYNOWY:
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ricottę, syrop z agawy, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstania grudek.
12.SKŁADAMY NALEŚNIKI:
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem cytrynowy i maliny. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
Kolorowe rolady naleśnikowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką na złoty kolor z obu stron. Studzimy je do temperatury pokojowej.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY

Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę syropu z agawy. Tak przygotowany krem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

4

SKŁADAMY NALEŚNIKI

Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem waniliowy i borówki i polewamy całość drugą łyżką syropu z agawy. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

5

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Szpinak blendujemy z odrobiną mleka na gładką masę. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko, roztopione wcześniej masło i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

6

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.

7

PRZYGOTOWUJEMY KREM I MANGO

Śmietankę ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Mango obieramy i kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm.

8

SKŁADAMY NALEŚNIKI

Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem kokosowy i mango. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

9

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mąkę, kakao i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

10

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.

11

PRZYGOTOWUJEMY KREM CTRYNOWY

Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ricottę, syrop z agawy, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstania grudek.

12

SKŁADAMY NALEŚNIKI

Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem cytrynowy i maliny. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7258,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

604,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38,7 g

🌾

Węglowodany

48,9 g

🥬

Błonnik

17,3 g

💪

Białko

17,3 g

Podobne przepisy

Kolorowe rolady naleśnikowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl