zywieniesportowcow.pl

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku • przepis • składniki • przygotowanie

Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku

Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
cebula - 30 g
masło - 100 g
groszek, mrożony - 400 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 50 g
bulion drobiowy - 350 ml
sałata lodowa - 0,25 szt.
sól himalajska - 1 szczypta
cukier - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY JEDEN WIĘKSZY:
garnek oraz jeden mniejszy garnek do gotowania na parze blender Krem z groszku W garnku rozpuszczamy kawałek masła (około 70 g), na którym smażymy drobno posiekane 2/3 cebuli i por.
2.SMAŻYMY OKOŁO 2-3:
minut.
3.DODAJEMY GAŁĄZKĘ ŚWIEŻEGO:
tymianku, szczyptę soli i cukru.
4.
CUKIER KARMELIZUJEMY.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY 2/3:
groszku, krótko smażymy i podlewamy rosołem, a następnie krótko gotujemy, tak aby groszek nie stracił koloru. DOLEWAMY ŚMIETANĘ I: miksujemy.
6.POWSTAŁY KREM PRZECIERAMY:
przez drobne sitko.
7.DUSZONA SAŁATA LODOWA:
Sałatę kroimy na większe kawałki, żeby po usmażeniu pozostała chrupiąca.
8.POMIDORY OBIERAMY ZE:
skórki, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.
9.RESZTĘ CEBULI RÓWNIEŻ:
drobno kroimy i smażymy na pozostałym maśle (ok. 30 G).
10.DODAJEMY GROSZEK, SOLIMY:
i pieprzymy.
11.NASTĘPNIE DODAJEMY GAŁĄZKĘ:
posiekanego tymianku.
12.KRÓTKO SMAŻYMY, DODAJEMY:
pokrojoną sałatę lodową oraz pomidory.
13.FILETY Z ŁOSOSIA:
na parze Filety z łososia solimy i pieprzymy.
14.W DUŻYM GARNKU:
gotujemy wodę.
15.DODAJEMY POKROJONĄ W:
plasterki cytrynę oraz gałązkę tymianku.
16.DNO MNIEJSZEGO GARNKA:
z dziurami smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim łososia, a następnie garnek ten wsadzamy do większego garnka tak, aby nie dotykał wrzącej wody.
17.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
18.ŁOSOSIA PRZYGOTOWUJEMY NA:
parze około 3-5 minut.
19.JAK PODAWAĆ W:
głębokim talerzu umieszczamy foremkę.
20.WYPEŁNIAMY JĄ DUSZONĄ:
sałatą lodową, lekko przyciskamy, a następnie ostrożnie usuwamy foremkę.
21.NA SAŁACIE LODOWEJ:
układamy łososia i dookoła dekorujemy kremem groszkowym.
22.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY JEDEN WIĘKSZY

garnek oraz jeden mniejszy garnek do gotowania na parze blender Krem z groszku W garnku rozpuszczamy kawałek masła (około 70 g), na którym smażymy drobno posiekane 2/3 cebuli i por.

2

SMAŻYMY OKOŁO 2-3

minut.

3

DODAJEMY GAŁĄZKĘ ŚWIEŻEGO

tymianku, szczyptę soli i cukru.

4

CUKIER KARMELIZUJEMY.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY 2/3

groszku, krótko smażymy i podlewamy rosołem, a następnie krótko gotujemy, tak aby groszek nie stracił koloru. DOLEWAMY ŚMIETANĘ I: miksujemy.

6

POWSTAŁY KREM PRZECIERAMY

przez drobne sitko.

7

DUSZONA SAŁATA LODOWA

Sałatę kroimy na większe kawałki, żeby po usmażeniu pozostała chrupiąca.

8

POMIDORY OBIERAMY ZE

skórki, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.

9

RESZTĘ CEBULI RÓWNIEŻ

drobno kroimy i smażymy na pozostałym maśle (ok. 30 G).

10

DODAJEMY GROSZEK, SOLIMY

i pieprzymy.

11

NASTĘPNIE DODAJEMY GAŁĄZKĘ

posiekanego tymianku.

12

KRÓTKO SMAŻYMY, DODAJEMY

pokrojoną sałatę lodową oraz pomidory.

13

FILETY Z ŁOSOSIA

na parze Filety z łososia solimy i pieprzymy.

14

W DUŻYM GARNKU

gotujemy wodę.

15

DODAJEMY POKROJONĄ W

plasterki cytrynę oraz gałązkę tymianku.

16

DNO MNIEJSZEGO GARNKA

z dziurami smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim łososia, a następnie garnek ten wsadzamy do większego garnka tak, aby nie dotykał wrzącej wody.

17

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.

18

ŁOSOSIA PRZYGOTOWUJEMY NA

parze około 3-5 minut.

19

JAK PODAWAĆ W

głębokim talerzu umieszczamy foremkę.

20

WYPEŁNIAMY JĄ DUSZONĄ

sałatą lodową, lekko przyciskamy, a następnie ostrożnie usuwamy foremkę.

21

NA SAŁACIE LODOWEJ

układamy łososia i dookoła dekorujemy kremem groszkowym.

22

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3163,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

790,9 kcal

🥑

Tłuszcz

56,1 g

🌾

Węglowodany

21,2 g

🥬

Błonnik

48,3 g

💪

Białko

48,3 g

Podobne przepisy

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl