Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Natkę botwiny i koperek bardzo drobno siekamy. Buraczki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich jajka i doprawiamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do osobnej miski ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Następnie mocno odciskamy je w dłoniach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.
SMAŻYMY PLACKI
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY DIP CHRZANOWY
Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1207,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,8 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
28,4 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.

Szaszłyki z warzywami i ananasem
Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.

Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem, to idealny dodatek do dań na letnie dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Antipasti
Szybkie do przyrządzenia i gotowane na parze przystawki antipasti we włoskim stylu. Te pyszne warzywa zaostrzą apetyt każdego gościa.

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli
Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku

Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!