Dorsz z ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY DORSZA
Drobno siekany tymianek i skórkę startą z cytryny łączymy na desce z pieprzem i curry. Polewamy oliwą i mieszamy składniki za pomocą noża.
KROIMY WARZYWA
Bakłażan przecinamy wzdłuż na pół, a każdą połowę wzdłuż na dwie części, które następnie kroimy na grube kawałki. W ten sam sposób kroimy cukinię. Wycinamy i odkładamy środkową, miękką część warzywa.Paprykę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, dymkę w ćwiartki, chili w paseczki, a sparzone i obrane pomidory w drobną kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Bakłażan podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, z dodatkiem soli i pieprzu, aż uzyska wyrazisty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
DUSIMY SKŁADNIKI RATATOUILLE
Do odparowanych i ugotowanych pomidorów dodajemy część zblanszowanych wcześniej warzyw (pozostałą część odkładamy) i dusimy pół minuty. Dodajemy skórkę startą z cytryny i część posiekanego szczypioru z dymki. Mieszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
PIECZEMY RATATOUILLE
Dorsza układamy na warstwie duszonych warzyw, przyprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180°C (piekarnik musi być mocno rozgrzany).
PODAJEMY RATATOUILLE
Drobno krojone środki cukinii, resztę siekanego szczypioru z dymki i połówki pomidorków koktajlowych skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy, tworząc sałatkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1260,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
630,2 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
67,8 g
Błonnik
21,5 g
Białko
50,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Shot z kurkumy i imbiru
Łącz kłącza pełne mocy i dbaj o siebie w chłodne miesiące! Przepis Kingi na shot z kurkumy i imbiru to porcja wartościowych składników zawartych w superfoods i cytrusach. Korzystaj z tego, co daje natura!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Magdalenki w stylu hiszpańskim
Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z chałwą
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!