zywieniesportowcow.pl

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką

Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

curry - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola szparagowa - 200 g
grejpfrut - 2 szt.
imbir świeży - 5 g
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
ryż długoziarnisty - 150 g
ser kozi - 100 g
sałata masłowa - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZANKĘ RYŻU WRZUCAMY:
razem z przyprawą curry do gotującej się, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
2.FASOLKĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY:
na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-12 minut, w zależności od grubości.
3.RYŻ I FASOLKĘ:
odcedzamy, osączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
4.GREJPFRUTY OBIERAMY, USUWAJĄC:
również białą, wewnętrzną skórkę.
5.FILETY WYKRAWAMY Z:
błonek, zbierając sok.
6.POZOSTAŁY MIĄŻSZ DOBRZE:
wyciskamy.
7.SZALOTKĘ I IMBIR:
obieramy i drobno kroimy.
8.OBA SKŁADNIKI MIESZAMY:
z oliwą z oliwek, około 5 łyżkami zebranego soku grejpfrutowego, miodem, solą i pieprzem.
9.MIESZAMY Z RYŻEM:
i fasolą i marynujemy pod przykryciem minimum przez 1 godzinę.
10.FILETY Z GREJPFRUTA:
wstawiamy pod przykryciem do lodówki.
11.SAŁATĘ CZYŚCIMY, MYJEMY,:
suszymy i rwiemy na kawałki.
12.FILETY Z GREJPFRUTA:
łączymy z sałatą i doprawiamy.
13.SER KOZI KRUSZYMY:
i posypujemy nim sałatę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
14.WSKAZÓWKA:
ZAMIAST GREJPFRUTA: do przygotowania sałatki możemy użyć również pomelo.
Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZANKĘ RYŻU WRZUCAMY

razem z przyprawą curry do gotującej się, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2

FASOLKĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY

na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-12 minut, w zależności od grubości.

3

RYŻ I FASOLKĘ

odcedzamy, osączamy i odstawiamy do przestygnięcia.

4

GREJPFRUTY OBIERAMY, USUWAJĄC

również białą, wewnętrzną skórkę.

5

FILETY WYKRAWAMY Z

błonek, zbierając sok.

6

POZOSTAŁY MIĄŻSZ DOBRZE

wyciskamy.

7

SZALOTKĘ I IMBIR

obieramy i drobno kroimy.

8

OBA SKŁADNIKI MIESZAMY

z oliwą z oliwek, około 5 łyżkami zebranego soku grejpfrutowego, miodem, solą i pieprzem.

9

MIESZAMY Z RYŻEM

i fasolą i marynujemy pod przykryciem minimum przez 1 godzinę.

10

FILETY Z GREJPFRUTA

wstawiamy pod przykryciem do lodówki.

11

SAŁATĘ CZYŚCIMY, MYJEMY,

suszymy i rwiemy na kawałki.

12

FILETY Z GREJPFRUTA

łączymy z sałatą i doprawiamy.

13

SER KOZI KRUSZYMY

i posypujemy nim sałatę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

14

WSKAZÓWKA

ZAMIAST GREJPFRUTA: do przygotowania sałatki możemy użyć również pomelo.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1460,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

65,5 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl