zywieniesportowcow.pl

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie

Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 4 szt.
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
świeży koperek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do małej miseczki dodajemy oba rodzaje papryk, dość drobno posiekany koperek, granulowany czosnek i sól. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do przypraw dodajemy oliwę i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie pasta.
2.NACIERAMY RYBĘ MARYNATĄ:
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą.
3.PIECZEMY RYBĘ:
Zamarynowane filety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż mięso wewnątrz ryby stanie się białe, a wierzch się zarumieni.
Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do małej miseczki dodajemy oba rodzaje papryk, dość drobno posiekany koperek, granulowany czosnek i sól. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do przypraw dodajemy oliwę i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie pasta.

2

NACIERAMY RYBĘ MARYNATĄ

Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą.

3

PIECZEMY RYBĘ

Zamarynowane filety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż mięso wewnątrz ryby stanie się białe, a wierzch się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

970 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

242,5 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

1,7 g

🥬

Błonnik

44,9 g

💪

Białko

44,9 g

Podobne przepisy

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl