zywieniesportowcow.pl

Fit tarta karmelowo-orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie

Fit tarta karmelowo-orzechowa. Ten przepis szybko dołączy do Twoich ulubionych przepisów! Doskonałe połączenie smaków orzeszków ziemnych, wiórków kokosowych i masła orzechowego zachwyci każdego, a tartę przygotujesz szybciej za pomocą termorobota MC Smart. Zobacz ten świetny przepis na bezglutenową tartę!

Fit tarta karmelowo-orzechowa

Fit tarta karmelowo-orzechowa. Ten przepis szybko dołączy do Twoich ulubionych przepisów! Doskonałe połączenie smaków orzeszków ziemnych, wiórków kokosowych i masła orzechowego zachwyci każdego, a tartę przygotujesz szybciej za pomocą termorobota MC Smart. Zobacz ten świetny przepis na bezglutenową tartę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

wiórki kokosowe - 125 g
orzechy ziemne niesolone - 125 g
masło orzechowe - 60 g
miód - 60 g
daktyle suszone - 225 g
woda - 150 ml
odżywka białkowa o smaku waniliowym - 30 g
żelatyna - 5 g
mleczko kokosowe - 90 g
czekolada gorzka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DAKTYLE I FORMĘ DO PIECZENIA:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez minimum 30 minut. Spód formy z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy.
2.MIKSUJEMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW:
Wiórki kokosowe i orzeszki ziemne przekładamy do pojemnika miksującego termorobota MC Smart i miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 7.
3.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY:
Uzyskaną masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i rozprowadzamy ją na spodzie i bokach na wysokość 4-5 cm. Po tym wstawiamy formę do lodówki.
4.DODAJEMY DAKTYLE I MASŁO ORZECHOWE:
Dodajemy namoczone wcześniej i odcedzone daktyle, dolewamy 100 ml wody, która pozostała po ich namaczaniu, oraz dodajemy masło orzechowe. Wszystko miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 6. Silikonową szpatułką zgarniamy masę ze ścianek naczynia.
5.DODAJEMY ODŻYWKĘ BIAŁKOWĄ I ŻELATYNĘ:
Do misy termorobota MC Smart dodajemy odżywkę białkową i rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Zanim dodamy żelatynę – lekko ją przestudzamy. Miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 5.
6.DODAJEMY ORZECHY ZIEMNE:
Dodajemy orzechy ziemne i wszystko mieszamy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.
7.WYLEWAMY MASĘ NA SPÓD:
Następnie masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Misę urządzenia dokładnie myjemy.
8.DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE I CZEKOLADĘ:
Do misy termorobota dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 90°C/ obroty: 2. Po tym dokładamy drobno pokrojoną gorzką czekoladę i również wszystko mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 40°C/ obroty: 1.
9.WYLEWAMY POLEWĘ NA TARTĘ:
Wylewamy polewę na wierzch tarty i rozprowadzamy na jej powierzchni. Rant ciasta możemy posypać orzechami ziemnymi. Tartę wstawiamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy ją z formy i podajemy.
Fit tarta karmelowo-orzechowa

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DAKTYLE I FORMĘ DO PIECZENIA

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez minimum 30 minut. Spód formy z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy.

2

MIKSUJEMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW

Wiórki kokosowe i orzeszki ziemne przekładamy do pojemnika miksującego termorobota MC Smart i miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 7.

3

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY

Uzyskaną masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i rozprowadzamy ją na spodzie i bokach na wysokość 4-5 cm. Po tym wstawiamy formę do lodówki.

4

DODAJEMY DAKTYLE I MASŁO ORZECHOWE

Dodajemy namoczone wcześniej i odcedzone daktyle, dolewamy 100 ml wody, która pozostała po ich namaczaniu, oraz dodajemy masło orzechowe. Wszystko miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 6. Silikonową szpatułką zgarniamy masę ze ścianek naczynia.

5

DODAJEMY ODŻYWKĘ BIAŁKOWĄ I ŻELATYNĘ

Do misy termorobota MC Smart dodajemy odżywkę białkową i rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Zanim dodamy żelatynę – lekko ją przestudzamy. Miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 5.

6

DODAJEMY ORZECHY ZIEMNE

Dodajemy orzechy ziemne i wszystko mieszamy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.

7

WYLEWAMY MASĘ NA SPÓD

Następnie masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Misę urządzenia dokładnie myjemy.

8

DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE I CZEKOLADĘ

Do misy termorobota dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 90°C/ obroty: 2. Po tym dokładamy drobno pokrojoną gorzką czekoladę i również wszystko mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 40°C/ obroty: 1.

9

WYLEWAMY POLEWĘ NA TARTĘ

Wylewamy polewę na wierzch tarty i rozprowadzamy na jej powierzchni. Rant ciasta możemy posypać orzechami ziemnymi. Tartę wstawiamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy ją z formy i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3290,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

274,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

28,2 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy

Fit tarta karmelowo-orzechowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl