Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZAGOTOWUJEMY W
garnku bulion z sokiem jabłkowym.
MARCHEW I ZIEMNIAKI
obieramy, myjemy, osączamy z wody i kroimy w grubą kostkę.
DODAJEMY WRAZ Z
tymiankiem do gotującego się bulionu z sokiem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem mniej więcej przez 25 minut, aż będą miękkie.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia.
WSZYSTKO MIKSUJEMY
blenderem.
DODAJEMY ŚMIETANĘ, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
Z TOSTÓW CIENKO
odkrawamy skórkę.
TOSTY KROIMY W
kostkę.
MASŁO TOPIMY NA
powlekanej patelni, smażymy na nim kostki tostów przez 2-3 minuty ze wszystkich stron, aż będą chrupiące.
DODAJEMY ZIOŁA, OBTACZAMY
w nich grzanki, doprawiamy szczyptą soli.
ZUPĘ ROZLEWAMY NA
talerze i posypujemy grzankami ziołowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1569 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,5 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.

Kanapka z serem brie i konfiturą z cebuli
Kanapka na ciepło w iście francuskim stylu, czyli z serem brie, konfiturą z cebuli i gruszką. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.