Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FILETY Z DORSZA
myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
soli, pieprzu, sokiem z cytryny.Plastry szynki kroimy w paski.
FILETY OWIJAMY PLASTRERKAMI
szynki.
PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA
żaroodpornego posmarowanego niewielką ilością oleju rzepakowego.
CHRZAN PRZEKŁADAMY DO
miseczki, dodajemy jogurt, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
NA WIERZCH FILETÓW
dorsza owiniętych szynką wykładamy sos chrzanowy.
RYBĘ PIECZEMY OKOŁO
20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
PO WYJĘCIU WYKŁADAMY
na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
628,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,3 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
1,6 g
Błonnik
48,5 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Dorsz czarny na szpinaku
Szybki pomysł na obiad – dorsz czarny, podany z blanszowanym szpinakiem z prażonymi płatkami migdałowymi.

Śliwki pod kruszonką migdałową
Kruszonka migdałowa to świetna alternatywa dla tej klasycznej. Sięgnij również po przepis na śliwki pod migdałową kruszonką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.

Szakszuka z wołowiną
Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.