Tarta z kremem chałwowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Za pomocą miksera mieszamy składniki: masło, mąkę, cukier i sól. Kiedy powstanie kaszka, dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
PIECZEMY SPÓD TARTY
Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Jogurt przekładamy z sitka do rozdrabniacza. Dodajemy chałwę i wszystko miksujemy na gładki krem. Gotowy krem rozsmarowujemy na spodzie tarty. Dekorujemy pistacjami i polewamy miodem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3633 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,3 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
10,4 g
Białko
10,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywna terrina
Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
Kukurydza i groszek – po te warzywa sięgnie Kinga, by przygotować wyśmienite placki. Podaj je z sosem jogurtowym jako szybki obiad lub wytrawną przekąskę między posiłkami!

Kanapka z kurczakiem
Ten pyszny farsz z kurczaka doskonale smakuje z chrupiącą bagietką i świeżymi warzywami! Wykorzystaj przepis na kanapkę z kurczakiem, by przygotować wspaniałe śniadanie lub sycący lunch.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekany ser z pistacjami
Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owsianka do lunchboxa
Drugie śniadanie do szkoły będzie ciekawsze, jeśli wprowadzisz do dziecięcego jadłospisu pyszną i ciekawie skomponowaną owsiankę! Sprawdź, jaki pomysł ma na nią Karol Okrasa.

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!

Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!