zywieniesportowcow.pl

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem

Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 400 g
bulion warzywny - 750 ml
cebula dymka - 1 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 30 g
marchew - 300 g
kolendra mielona - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
seler naciowy - 250 g
sól - 1 szczypta
ciecierzyca konserwowa - 480 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.ODCEDZAMY CIECIERZYCĘ:
Imbir i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Marchew i batat obieramy, kroimy w drobną kostkę. Seler oczyszczamy (natkę odkładamy) i kroimy w kostkę. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i osączamy.
2.PODSMAŻAMY MIĘSO MIELONE:
Mięso mielone podsmażamy wraz z czosnkiem i imbirem na 1 łyżce gorącej oliwy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy kolendrą, cynamonem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
3.DOPRAWIAMY DANIE:
Dymki, marchew, batat i seler dodajemy wraz z pozostałą oliwą na tę samą patelnię i podsmażamy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ciecierzycę i mielone mięso, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką selera.
Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODCEDZAMY CIECIERZYCĘ

Imbir i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Marchew i batat obieramy, kroimy w drobną kostkę. Seler oczyszczamy (natkę odkładamy) i kroimy w kostkę. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i osączamy.

2

PODSMAŻAMY MIĘSO MIELONE

Mięso mielone podsmażamy wraz z czosnkiem i imbirem na 1 łyżce gorącej oliwy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy kolendrą, cynamonem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.

3

DOPRAWIAMY DANIE

Dymki, marchew, batat i seler dodajemy wraz z pozostałą oliwą na tę samą patelnię i podsmażamy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ciecierzycę i mielone mięso, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką selera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2609,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

434,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

43 g

🥬

Błonnik

23,3 g

💪

Białko

23,3 g

Podobne przepisy

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl