zywieniesportowcow.pl

Deser karmelowy z ryżem preparowanym • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Deser karmelowy z ryżem preparowanym

Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

migdały - 100 g
ryż preparowany - 80 g
ser mascarpone - 250 g
sól morska - 0,5 łyżeczki
śmietana 30% - 200 ml
Kajmak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY RYŻ Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI:
Migdały prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i się przyrumieniać (możemy również użyć kupnych prażonych migdałów). Mieszamy pół opakowania ryżu z 50 g prażonych migdałów. Dodajemy pół puszki kajmaku i dokładnie mieszamy. Umieszczamy na dnie pucharków.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM KAJMAKOWY:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Kiedy jest jeszcze lekko płynna, dodajemy pozostałą część kajmaku i sól morską. Łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Układamy w pucharkach na wcześniej przygotowanym ryżu. Wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Desery możemy udekorować ryżem preparowanym, migdałami, startą czekoladą deserową, malinami i świeżą miętą lub melisą.
Deser karmelowy z ryżem preparowanym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY RYŻ Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI

Migdały prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i się przyrumieniać (możemy również użyć kupnych prażonych migdałów). Mieszamy pół opakowania ryżu z 50 g prażonych migdałów. Dodajemy pół puszki kajmaku i dokładnie mieszamy. Umieszczamy na dnie pucharków.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM KAJMAKOWY

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Kiedy jest jeszcze lekko płynna, dodajemy pozostałą część kajmaku i sól morską. Łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Układamy w pucharkach na wcześniej przygotowanym ryżu. Wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Desery możemy udekorować ryżem preparowanym, migdałami, startą czekoladą deserową, malinami i świeżą miętą lub melisą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3060 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

510 kcal

🥑

Tłuszcz

44,8 g

🌾

Węglowodany

19,5 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy

Deser karmelowy z ryżem preparowanym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl