zywieniesportowcow.pl

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem • przepis • składniki • przygotowanie

Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem

Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna tortowa - 125 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 12 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
dynia hokkaido - 1 szt.
mąka pszenna - 125 g
ser ementaler - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY FOLIĘ ALUMINIOWĄ:
folię spożywczą pędzel Nadzienie oraz ciasto makaronowe Dojrzałą dynię kroimy w ćwiartki i drylujemy.
2.BLACHĘ WYKŁADAMY FOLIĄ:
aluminiową i kładziemy na niej kawałki dyni, solimy, pieprzymy i skrapiamy olejem roślinnym.
3.PIECZEMY 35-40 MINUT:
we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
4.W DUŻEJ MISCE:
mieszamy gładką i gruboziarnistą mąkę.
5.DODAJEMY ŁYŻKĘ OLEJU:
roślinnego oraz 2 jajka.
6.DOKŁADNIE MIESZAMY, AŻ:
składniki połączą się.
7.CIASTO PRZEKŁADAMY NA:
blat i wyrabiamy rękoma.
8.JEŚLI CIASTO NIE:
chce się połączyć, dolewamy ciepłej wody.
9.DOBRZE WYROBIONE CIASTO:
zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
10.W ROZGRZANYM GARNKU:
rozpuszczamy kawałek masła i krótko na nim smażymy drobno pokrojoną cebulę.
11.ZA POMOCY ŁYŻKI:
drylujemy miąższ z dyni i dodajemy do podsmażonej cebuli.
12.DUSIMY NA MAŁYM:
ogniu mniej więcej 5 minut, aż woda odparuje.
13.DOPRAWIAMY DO:
smaku.
14.TORTELLINKI CIASTO WAŁKUJEMY:
na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kółeczka (o średnicy mniej więcej 6 cm).
15.ZA POMOCĄ PĘDZLA:
smarujemy krawędź kółeczka ubitym jajkiem, do środka małą łyżeczką nakładamy dyniowe nadzienie i składamy na pół, palcami złączamy krawędzie i formujemy tortellini.
16.GOTOWE PIEROŻKI GOTUJEMY:
w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.
17.SOS MASŁOWY WIĘKSZĄ:
część pęczku szczypiorku drobno siekamy, resztę kroimy na większe kawałki, które odkładamy do dekoracji.
18.POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEKRAWAMY:
na pół.
19.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wylewamy trochę wrzącej wody z makaronu (około 10 łyżek) i kładziemy kawałek masła.
20.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, przekładamy ugotowane tortellini bezpośrednio z wrzącej wody.
21.PIEPRZYMY, DODAJEMY DROBNO:
posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i wszystko dokładnie mieszamy.
22.JAK PODAWAĆ NA:
głębokim talerzu podajemy tortellini z pomidorami koktajlowymi oraz sosem masłowym.
23.POSYPUJEMY WIĘKSZYMI KAWAŁKAMI:
szczypiorku i tartym ementalerem.
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY FOLIĘ ALUMINIOWĄ

folię spożywczą pędzel Nadzienie oraz ciasto makaronowe Dojrzałą dynię kroimy w ćwiartki i drylujemy.

2

BLACHĘ WYKŁADAMY FOLIĄ

aluminiową i kładziemy na niej kawałki dyni, solimy, pieprzymy i skrapiamy olejem roślinnym.

3

PIECZEMY 35-40 MINUT

we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.

4

W DUŻEJ MISCE

mieszamy gładką i gruboziarnistą mąkę.

5

DODAJEMY ŁYŻKĘ OLEJU

roślinnego oraz 2 jajka.

6

DOKŁADNIE MIESZAMY, AŻ

składniki połączą się.

7

CIASTO PRZEKŁADAMY NA

blat i wyrabiamy rękoma.

8

JEŚLI CIASTO NIE

chce się połączyć, dolewamy ciepłej wody.

9

DOBRZE WYROBIONE CIASTO

zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.

10

W ROZGRZANYM GARNKU

rozpuszczamy kawałek masła i krótko na nim smażymy drobno pokrojoną cebulę.

11

ZA POMOCY ŁYŻKI

drylujemy miąższ z dyni i dodajemy do podsmażonej cebuli.

12

DUSIMY NA MAŁYM

ogniu mniej więcej 5 minut, aż woda odparuje.

13

DOPRAWIAMY DO

smaku.

14

TORTELLINKI CIASTO WAŁKUJEMY

na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kółeczka (o średnicy mniej więcej 6 cm).

15

ZA POMOCĄ PĘDZLA

smarujemy krawędź kółeczka ubitym jajkiem, do środka małą łyżeczką nakładamy dyniowe nadzienie i składamy na pół, palcami złączamy krawędzie i formujemy tortellini.

16

GOTOWE PIEROŻKI GOTUJEMY

w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.

17

SOS MASŁOWY WIĘKSZĄ

część pęczku szczypiorku drobno siekamy, resztę kroimy na większe kawałki, które odkładamy do dekoracji.

18

POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEKRAWAMY

na pół.

19

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wylewamy trochę wrzącej wody z makaronu (około 10 łyżek) i kładziemy kawałek masła.

20

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, przekładamy ugotowane tortellini bezpośrednio z wrzącej wody.

21

PIEPRZYMY, DODAJEMY DROBNO

posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i wszystko dokładnie mieszamy.

22

JAK PODAWAĆ NA

głębokim talerzu podajemy tortellini z pomidorami koktajlowymi oraz sosem masłowym.

23

POSYPUJEMY WIĘKSZYMI KAWAŁKAMI

szczypiorku i tartym ementalerem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1975,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

493,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

67,4 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl