zywieniesportowcow.pl

Brukselka pod beszamelem i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie

Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!

Brukselka pod beszamelem i parmezanem

Dodatek do obiadu lub samodzielne danie – brukselka zapiekana pod beszamelem! Łatwy przepis Kingi Paruzel z pewnością trafi do Waszych ulubionych!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 500 g
cukier - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
tymianek suszony - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 50 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 50 g
mleko - 500 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
bułka tarta - 2 łyżki
parmezan - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKĘ:
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, skrapiamy całość oliwą. Całość mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL:
W urządzeniu Monsieur Cuisine wybieramy program „beszamel”. Postępujemy według wskazań robota.
3.ZAPIEKAMY BRUSKELKĘ:
Na brukselkę wylewamy beszamel. Na wierzch ścieramy parmezan. Możemy również delikatnie posypać wszystko bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Brukselka pod beszamelem i parmezanem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, skrapiamy całość oliwą. Całość mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

W urządzeniu Monsieur Cuisine wybieramy program „beszamel”. Postępujemy według wskazań robota.

3

ZAPIEKAMY BRUSKELKĘ

Na brukselkę wylewamy beszamel. Na wierzch ścieramy parmezan. Możemy również delikatnie posypać wszystko bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1321,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

660,9 kcal

🥑

Tłuszcz

39,2 g

🌾

Węglowodany

60,3 g

🥬

Błonnik

12,9 g

💪

Białko

24,2 g

Podobne przepisy

Brukselka pod beszamelem i parmezanem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl