zywieniesportowcow.pl

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami • przepis • składniki • przygotowanie

Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami

Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

białko jaja kurzego - 2 szt.
cukier drobny - 230 g
woda - 40 ml
ekstrakt waniliowy - 0,25 łyżeczki
Mikołaj z czekolady - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY LODY NA CIEPŁO:
Do misy miksera dajemy białka, cukier oraz wodę. Całość ubijamy na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy do szklanej miski i nakładamy na garnek z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut lub do momentu, w którym masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.ROZCINAMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA:
Ostry nóż rozgrzewamy w szklance z wrzątkiem. Osuszamy go ręcznikiem. Za pomocą ciepłego noża odcinamy czubek (ok. ¼) mikołaja.
3.FASZERUJEMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA:
Wnętrze czekoladowego mikołaja faszerujemy ciepłymi lodami i dekorujemy częścią czekoladowej figurki, którą wcześniej odcięliśmy.
Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY LODY NA CIEPŁO

Do misy miksera dajemy białka, cukier oraz wodę. Całość ubijamy na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy do szklanej miski i nakładamy na garnek z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Kontynuujemy ubijanie w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut lub do momentu, w którym masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Odstawiamy do ostygnięcia.

2

ROZCINAMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA

Ostry nóż rozgrzewamy w szklance z wrzątkiem. Osuszamy go ręcznikiem. Za pomocą ciepłego noża odcinamy czubek (ok. ¼) mikołaja.

3

FASZERUJEMY CZEKOLADOWEGO MIKOŁAJA

Wnętrze czekoladowego mikołaja faszerujemy ciepłymi lodami i dekorujemy częścią czekoladowej figurki, którą wcześniej odcięliśmy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2015,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1007,7 kcal

🥑

Tłuszcz

32 g

🌾

Węglowodany

170,5 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl