zywieniesportowcow.pl

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem • przepis • składniki • przygotowanie

Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem

Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
marchew - 1 szt.
gruszka - 1 szt.
morela - 6 szt.
kasza jaglana - 100 g
mięta świeża - 2 g
bazylia świeża - 5 g
mieszanka orzechów - 100 g
mozzarella - 1 szt.
pestki dyni - 50 g
natka pietruszki - 20 g
rodzynki - 50 g
żurawina suszona - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 8 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 1 łyżka
woda - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTUJ:
wcześniej Rodzynki i żurawiny zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut.
2.KASZĘ JAGLANĄ UGOTUJ:
według przepisu na opakowaniu.
3.SAŁATKA DO MISKI:
przekładamy rodzynki, żurawiny, pestki dyni, pokruszone orzechy, pokrojoną w kostkę gruszkę, startą marchew.
4.AWOKADO PRZEKRAWAMY WZDŁUŻ:
na pół, łyżeczka wydrążamy małe kawałki awokado i łączymy z resztą składników.
5.DODAJEMY ĆWIARTKI MORELI,:
porwane kawałki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki, miętę i bazylię.
6.SMAKUJEMY, JEŚLI JEST:
taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
7.WINEGRET IMBIR OBIERAMY:
ze skórki i ścieramy na tarce.
8.W CZYSTYM NACZYNIU:
mieszamy imbir, roztarty czosnek, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny.
9.W TRAKCIE ŁĄCZENIA:
składników dolewamy oliwę oraz 2 łyżki wody.
10.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
11.DO NACZYNIA Z:
sałatką dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy.
12.DODAJEMY STOPNIOWO SOS:
winegret i mieszamy.
13.PRZED PODANIEM SAŁATKĘ:
warto schłodzić.
14.SAŁATKĘ PRZEKŁADAMY NA:
głęboki talerz.
15.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.:
Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTUJ

wcześniej Rodzynki i żurawiny zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut.

2

KASZĘ JAGLANĄ UGOTUJ

według przepisu na opakowaniu.

3

SAŁATKA DO MISKI

przekładamy rodzynki, żurawiny, pestki dyni, pokruszone orzechy, pokrojoną w kostkę gruszkę, startą marchew.

4

AWOKADO PRZEKRAWAMY WZDŁUŻ

na pół, łyżeczka wydrążamy małe kawałki awokado i łączymy z resztą składników.

5

DODAJEMY ĆWIARTKI MORELI,

porwane kawałki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki, miętę i bazylię.

6

SMAKUJEMY, JEŚLI JEST

taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.

7

WINEGRET IMBIR OBIERAMY

ze skórki i ścieramy na tarce.

8

W CZYSTYM NACZYNIU

mieszamy imbir, roztarty czosnek, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny.

9

W TRAKCIE ŁĄCZENIA

składników dolewamy oliwę oraz 2 łyżki wody.

10

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

11

DO NACZYNIA Z

sałatką dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy.

12

DODAJEMY STOPNIOWO SOS

winegret i mieszamy.

13

PRZED PODANIEM SAŁATKĘ

warto schłodzić.

14

SAŁATKĘ PRZEKŁADAMY NA

głęboki talerz.

15

DEKORUJEMY MIĘTĄ.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3088,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

772,1 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

76,9 g

🥬

Błonnik

21,6 g

💪

Białko

21,6 g

Podobne przepisy

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl