zywieniesportowcow.pl

Curry z tofu, quinoa i jarmużem • przepis • składniki • przygotowanie

Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Curry z tofu, quinoa i jarmużem

Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
cebula - 1 szt.
curry - 2 łyżeczki
jarmuż - 500 g
olej - 3 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tofu - 200 g
mleczko kokosowe - 400 ml
komosa ryżowa (quinoa) - 200 g
jabłko zielone - 350 g
sezam biały - 1 łyżka
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY QUINOA:
Quinoa dokładnie płuczemy na sitku i osączamy. Zagotowujemy 500 ml bulionu, dodajemy quinoa i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Quinoa zdejmujemy z ognia i studzimy pod przykryciem przez 10 minut.
2.GOTUJEMY CURRY:
Jarmuż oczyszczamy, usuwając grube środkowe nerwy. Liście rozrywamy, myjemy i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na 1 łyżce gorącego oleju aż do zeszklenia. Posypujemy curry i podsmażamy przez kolejną minutę. Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy jarmuż, dusimy pod przykryciem, aż zacznie się rozpadać, a następnie całość gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy do jarmużu i gotujemy przez kolejne 5 minut do miękkości.
3.SMAŻYMY TOFU:
Tofu osączamy, kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Posypujemy sezamem i smażymy przez kolejną minutę.
Curry z tofu, quinoa i jarmużem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY QUINOA

Quinoa dokładnie płuczemy na sitku i osączamy. Zagotowujemy 500 ml bulionu, dodajemy quinoa i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Quinoa zdejmujemy z ognia i studzimy pod przykryciem przez 10 minut.

2

GOTUJEMY CURRY

Jarmuż oczyszczamy, usuwając grube środkowe nerwy. Liście rozrywamy, myjemy i osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na 1 łyżce gorącego oleju aż do zeszklenia. Posypujemy curry i podsmażamy przez kolejną minutę. Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy jarmuż, dusimy pod przykryciem, aż zacznie się rozpadać, a następnie całość gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy do jarmużu i gotujemy przez kolejne 5 minut do miękkości.

3

SMAŻYMY TOFU

Tofu osączamy, kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Posypujemy sezamem i smażymy przez kolejną minutę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2431,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

607,8 kcal

🥑

Tłuszcz

32,6 g

🌾

Węglowodany

63,4 g

🥬

Błonnik

21,1 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy

Curry z tofu, quinoa i jarmużem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl