zywieniesportowcow.pl

Ciasto kokosowo-ananasowe • przepis • składniki • przygotowanie

Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Ciasto kokosowo-ananasowe

Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Czas przygotowania
250 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kakao - 30 g
mąka pszenna tortowa - 50 g
mąka ziemniaczana - 10 g
jajko - 6 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada biała - 50 g
krem angielski - 250 g
mleko - 80 ml
śmietana 30% - 80 g
wiórki kokosowe - 70 g
żelatyna - 5 g
cukier - 10 g
ananas - 1 szt.
kuwertura mleczna - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.KAKAOWY SPÓD BISZKOPTOWY:
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito.
2.JAJKA UBIJAMY W:
mikserze, po chwili dodajemy cukier.
3.CAŁOŚĆ UBIJAMY NA:
puszystą masę.
4.PRZESIANĄ MĄKĘ, MĄKĘ:
ziemniaczaną i kakao stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.
5.GOTOWĄ MASĘ ROZSMAROWUJEMY:
(na grubość 5-6 mm) na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
6.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do temp.
7.185°C (TERMOOBIEG) PRZEZ:
mniej więcej 10 minut.
8.ODSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
9.KREM W STYLU:
angielskim Mleko zagotowujemy.
10.W METALOWEJ MISCE:
dokładnie mieszamy cukier z żółtkami, następnie dodajemy cukier wanilinowy.
11.MISKĘ KŁADZIEMY NA:
garnku z gotującą się wodą i ubijamy wszystko na parze, stopniowo dodając zagotowane mleko.
12.WSZYSTKO BARDZO INTENSYWNIE:
ubijamy do momentu zgęstnienia i podbicia kremu.
13.NASTĘPNIE KREM DZIELIMY:
na 2 równe części (mniej więcej po 250 g kremu).
14.MUS CZEKOLADOWY KUWERTURĘ:
rozpuszczamy w gorącym kremie angielskim (jeśli czekolada się całkowicie nie rozpuści, możemy całość podgrzać jeszcze w kuchence mikrofalowej).
15.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
wodzie i rozpuszczamy, następnie dodajemy ją do musu czekoladowego i mieszamy.
16.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
17.MUS O TEMPERATURZE:
40°C łączymy z ubitą śmietanką. ODSTAWIAMY.
18.MUS KOKOSOWY 80:
ml mleka i 80 g śmietanki zagotowujemy w garnku.
19.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
ognia, dodajemy wiórki kokosowe, zaparzamy je i odstawiamy do ostygnięcia.
20.W GORĄCYM KREMIE:
angielskim rozpuszczamy białą czekoladę.
21.DODAJEMY ZAPARZONE I:
ostudzone wiórki kokosowe oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę.
22.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
23.MUS O TEMPERATURZE:
40°C łączymy z ubitą śmietanką. ODSTAWIAMY.
24.ANANAS ANANAS OBIERAMY:
i kroimy na drobne części.
25.POKROJONE ANANASY WRZUCAMY:
na suchą patelnię, posypujemy je cukrem i całkowicie pozbawiamy soku (odparowujemy sok).
26.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
27.ZA POMOCĄ TORTOWNICY:
wycinamy koło z ostudzonego spodu biszkoptowego, wykładamy nim dno tortownicy.
28.NA BISZKOPT WYLEWAMY:
mus czekoladowy, równo rozsmarowujemy.
29.DO MUSU WRZUCAMY:
odparowane i dobrze ostudzone ananasy.
30.WSTAWIAMY DO ZAMRAŻALNIKA:
na mniej więcej 30-40 minut.
31.NASTĘPNIE, GDY MUS:
czekoladowy już zastygnie, wylewamy na niego mus kokosowy, równo rozsmarowujemy.
32.CAŁOŚĆ WSTAWIAMY DO:
lodówki na 2,5-3 godziny.
33.GOTOWE CIASTO DEKORUJEMY:
rozpuszczoną kuwerturą (możemy użyć do tego papierowych różków (kornetów), aby zobaczyć, w jaki sposób zwinąć kornet, wejdź na kuchnialidla.pl )
Ciasto kokosowo-ananasowe

Czas przygotowania

250 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KAKAOWY SPÓD BISZKOPTOWY

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sito.

2

JAJKA UBIJAMY W

mikserze, po chwili dodajemy cukier.

3

CAŁOŚĆ UBIJAMY NA

puszystą masę.

4

PRZESIANĄ MĄKĘ, MĄKĘ

ziemniaczaną i kakao stopniowo łączymy z ubitymi jajkami.

5

GOTOWĄ MASĘ ROZSMAROWUJEMY

(na grubość 5-6 mm) na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

6

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do temp.

7

185°C (TERMOOBIEG) PRZEZ

mniej więcej 10 minut.

8

ODSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

9

KREM W STYLU

angielskim Mleko zagotowujemy.

10

W METALOWEJ MISCE

dokładnie mieszamy cukier z żółtkami, następnie dodajemy cukier wanilinowy.

11

MISKĘ KŁADZIEMY NA

garnku z gotującą się wodą i ubijamy wszystko na parze, stopniowo dodając zagotowane mleko.

12

WSZYSTKO BARDZO INTENSYWNIE

ubijamy do momentu zgęstnienia i podbicia kremu.

13

NASTĘPNIE KREM DZIELIMY

na 2 równe części (mniej więcej po 250 g kremu).

14

MUS CZEKOLADOWY KUWERTURĘ

rozpuszczamy w gorącym kremie angielskim (jeśli czekolada się całkowicie nie rozpuści, możemy całość podgrzać jeszcze w kuchence mikrofalowej).

15

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

wodzie i rozpuszczamy, następnie dodajemy ją do musu czekoladowego i mieszamy.

16

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

17

MUS O TEMPERATURZE

40°C łączymy z ubitą śmietanką. ODSTAWIAMY.

18

MUS KOKOSOWY 80

ml mleka i 80 g śmietanki zagotowujemy w garnku.

19

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

ognia, dodajemy wiórki kokosowe, zaparzamy je i odstawiamy do ostygnięcia.

20

W GORĄCYM KREMIE

angielskim rozpuszczamy białą czekoladę.

21

DODAJEMY ZAPARZONE I

ostudzone wiórki kokosowe oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę.

22

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

23

MUS O TEMPERATURZE

40°C łączymy z ubitą śmietanką. ODSTAWIAMY.

24

ANANAS ANANAS OBIERAMY

i kroimy na drobne części.

25

POKROJONE ANANASY WRZUCAMY

na suchą patelnię, posypujemy je cukrem i całkowicie pozbawiamy soku (odparowujemy sok).

26

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

27

ZA POMOCĄ TORTOWNICY

wycinamy koło z ostudzonego spodu biszkoptowego, wykładamy nim dno tortownicy.

28

NA BISZKOPT WYLEWAMY

mus czekoladowy, równo rozsmarowujemy.

29

DO MUSU WRZUCAMY

odparowane i dobrze ostudzone ananasy.

30

WSTAWIAMY DO ZAMRAŻALNIKA

na mniej więcej 30-40 minut.

31

NASTĘPNIE, GDY MUS

czekoladowy już zastygnie, wylewamy na niego mus kokosowy, równo rozsmarowujemy.

32

CAŁOŚĆ WSTAWIAMY DO

lodówki na 2,5-3 godziny.

33

GOTOWE CIASTO DEKORUJEMY

rozpuszczoną kuwerturą (możemy użyć do tego papierowych różków (kornetów), aby zobaczyć, w jaki sposób zwinąć kornet, wejdź na kuchnialidla.pl )

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8250,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1375,0 kcal

🥑

Tłuszcz

91,4 g

🌾

Węglowodany

116,3 g

🥬

Błonnik

30,5 g

💪

Białko

30,5 g

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo-ananasowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl