zywieniesportowcow.pl

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitne pistacjowe parfait na delikatnym carpaccio z truskawek to przepyszny deser pełen elegancji i świeżych smaków. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc!

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek

Aksamitne pistacjowe parfait na delikatnym carpaccio z truskawek to przepyszny deser pełen elegancji i świeżych smaków. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

śmietanka kremówka 30% - 200 g
żółtka jaj - 3 szt.
cukier - 80 g
krem pistacjowy - 150 g
amorrettini o smaku pistacjowym - 2 szt.
truskawka - 200 g
miód akacjowy - 45 g
pistacje - 2 łyżki
mięta świeża - 2 garście

Instrukcje przygotowania

1.SZYKUJEMY FOREMKI:
Lekko natłuszczamy foremki i wykładamy je folią spożywczą.
2.UBIJAMY ŚMIETANĘ I ŻÓŁTKA:
Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem nad gorącą kąpielą wodną, aż masa stanie się jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Delikatnie mieszamy ubite żółtka z kremem pistacjowym Deluxe, a następnie dodajemy bitą śmietanę. Całość dokładnie łączymy.
4.MROZIMY MASĘ:
Przelewamy przygotowaną masę do foremek, przykrywamy i zamrażamy przez co najmniej 6 godzin.
5.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Kruszymy czekoladowe herbatniki Deluxe z pistacjami, a następnie myjemy truskawki, pozbywamy się szypułek i kroimy owoce w cienkie plasterki.
6.OZDABIAMY DESER:
Na czterech płaskich talerzach układamy plasterki truskawek. Wyjmujemy parfait z foremek, zdejmujemy folię spożywczą i układamy je na truskawkach. Skrapiamy miodem, posypujemy pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi pistacjami. Na koniec dekorujemy miętą.
Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZYKUJEMY FOREMKI

Lekko natłuszczamy foremki i wykładamy je folią spożywczą.

2

UBIJAMY ŚMIETANĘ I ŻÓŁTKA

Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem nad gorącą kąpielą wodną, aż masa stanie się jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Delikatnie mieszamy ubite żółtka z kremem pistacjowym Deluxe, a następnie dodajemy bitą śmietanę. Całość dokładnie łączymy.

4

MROZIMY MASĘ

Przelewamy przygotowaną masę do foremek, przykrywamy i zamrażamy przez co najmniej 6 godzin.

5

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Kruszymy czekoladowe herbatniki Deluxe z pistacjami, a następnie myjemy truskawki, pozbywamy się szypułek i kroimy owoce w cienkie plasterki.

6

OZDABIAMY DESER

Na czterech płaskich talerzach układamy plasterki truskawek. Wyjmujemy parfait z foremek, zdejmujemy folię spożywczą i układamy je na truskawkach. Skrapiamy miodem, posypujemy pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi pistacjami. Na koniec dekorujemy miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2410 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

602,5 kcal

🥑

Tłuszcz

40,4 g

🌾

Węglowodany

48,9 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl