zywieniesportowcow.pl

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie

Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 110 g
mąka ziemniaczana - 40 g
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
sól morska - 0,5 łyżeczki
woda - 5 łyżek
mąka ryżowa - 50 g
mąka jaglana - 90 g
siemię lniane, mielone - 0,75 łyżki
skórka pomarańczy kandyzowana - 100 g
mak - 500 g
migdały - 110 g
orzech włoski - 120 g
rum - 50 ml
syrop klonowy - 160 g
żurawina suszona - 80 g
olej kokosowy - 1 łyżka
napój roślinny - 350 ml

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY SPÓD MAKOWCA:
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę. Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy 2 łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem czy fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut.
2.GOTUJEMY MASĘ MAKOWĄ:
Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy żurawiny, pokruszone na mniejsze kawałki orzechy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy, rum i olej kokosowy. Gotujemy całość ok. 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.
3.PIECZEMY CIASTO:
Pozostałą ilość ciasta wałkujemy na cienki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do wykrawania wycinamy gwiazdki, które wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdkami. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY SPÓD MAKOWCA

Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę. Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy 2 łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem czy fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut.

2

GOTUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy żurawiny, pokruszone na mniejsze kawałki orzechy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy, rum i olej kokosowy. Gotujemy całość ok. 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.

3

PIECZEMY CIASTO

Pozostałą ilość ciasta wałkujemy na cienki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do wykrawania wycinamy gwiazdki, które wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdkami. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6985 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

698,5 kcal

🥑

Tłuszcz

42,0 g

🌾

Węglowodany

68,8 g

🥬

Błonnik

17,5 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl