zywieniesportowcow.pl

Sernik pistacjowy • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!

Sernik pistacjowy

Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka owsiane z sezamem - 400 g
masło - 140 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
cukier drobny - 70 g
jajko - 4 szt.
budyń waniliowy - 80 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 0,25 łyżeczki
pistacje - 40 g
krem pistacjowy - 180 g
ser mascarpone - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka kruszymy w malakserze i przesypujemy do miski. Łączymy z roztopionym masłem i solą. Uzyskaną masą równo wykładamy dno i boki tortownicy, dociskamy do brzegów.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Do dużej miski przekładamy twaróg i mieszamy go wraz z kremem pistacjowym, cukrem, budyniem w proszku, ekstraktem waniliowym oraz solą. Cały czas mieszając, wbijamy do powstającej masy po jednym jajku. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy i uzyskamy jednolitą konsystencję, przelewamy masę na przygotowany spód.
3.PIECZEMY SERNIK:
Ciasto wkładamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika z funkcją grzania góra-dół. Pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie studzimy sernik w piekarniku, lekko uchylając jego drzwiczki. Następnie wystudzony sernik wkładamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY:
Ser mascarpone mieszamy z kremem pistacjowym. Następnie siekamy pistacje. Wystudzony sernik smarujemy przygotowanym kremem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Podajemy gotowe ciasto.
Sernik pistacjowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka kruszymy w malakserze i przesypujemy do miski. Łączymy z roztopionym masłem i solą. Uzyskaną masą równo wykładamy dno i boki tortownicy, dociskamy do brzegów.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do dużej miski przekładamy twaróg i mieszamy go wraz z kremem pistacjowym, cukrem, budyniem w proszku, ekstraktem waniliowym oraz solą. Cały czas mieszając, wbijamy do powstającej masy po jednym jajku. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy i uzyskamy jednolitą konsystencję, przelewamy masę na przygotowany spód.

3

PIECZEMY SERNIK

Ciasto wkładamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika z funkcją grzania góra-dół. Pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie studzimy sernik w piekarniku, lekko uchylając jego drzwiczki. Następnie wystudzony sernik wkładamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY

Ser mascarpone mieszamy z kremem pistacjowym. Następnie siekamy pistacje. Wystudzony sernik smarujemy przygotowanym kremem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Podajemy gotowe ciasto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6695,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

558 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

33,7 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy

Sernik pistacjowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl