zywieniesportowcow.pl

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie

Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chałka - 4 kromki
śliwka - 10 szt.
masło - 1 łyżka
tymianek świeży - 2 gałązki
orzechy laskowe, pieczone - 80 g
ser twaróg tłusty - 250 g
śmietana 30% - 3 łyżki
miód - 2 łyżki
cynamon - 1 szczypta
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CHAŁKĘ NA PATELNI:
Masło roztapiamy na patelni ustawionej na niewielkim ogniu. Kiedy przestanie się pienić, układamy na nim kromkę chałki i podsmażamy ją na złoty kolor z jednej strony. Następnie obracamy ją na drugą stronę i oprószamy zarumienioną chałkę cynamonem. Tak samo przygotowujemy pozostałe kromki.
2.KROIMY ŚLIWKI I PODGRZEWAMY MIÓD:
Śliwki przekrawamy w poprzek na pół i pozbawiamy pestek. Miód podgrzewamy na patelni, aż bąbelki zaczną znikać, a sam miód zacznie się karmelizować.
3.SMAŻYMY ŚLIWKI W MIODZIE:
Śliwki układamy w rozgrzanym miodzie. Podsmażamy je, starając się nie ruszać patelnią. Po chwili doprawiamy owoce listkami tymianku i skórką otartą z połowy limonki. Na koniec całość dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z limonki. Tak podsmażone śliwki, wraz z powstałym syropem śliwkowym, przekładamy do miski.
4.SMAŻYMY ORZECHY W MIODZIE:
Na patelnię dodajemy miód, masło i tymianek. Całość podgrzewamy, aż masło się roztopi, i wrzucamy podpieczone i obrane ze skórki orzechy laskowe. Orzechy podsmażamy przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
5.PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK Z MIODEM:
Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Następnie dolewamy do niego śmietankę, dodajemy miód, cynamon, a także skórkę otartą z połowy limonki i odrobinę soku. Całość dokładnie mieszamy.
6.PODAJEMY KANAPKI:
Twarożek nakładamy po równo na podsmażone kromki chałki i układamy na nich śliwki i orzechy w miodzie. Całość skrapiamy syropem śliwkowym i ozdabiamy listkami świeżego tymianku.
Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CHAŁKĘ NA PATELNI

Masło roztapiamy na patelni ustawionej na niewielkim ogniu. Kiedy przestanie się pienić, układamy na nim kromkę chałki i podsmażamy ją na złoty kolor z jednej strony. Następnie obracamy ją na drugą stronę i oprószamy zarumienioną chałkę cynamonem. Tak samo przygotowujemy pozostałe kromki.

2

KROIMY ŚLIWKI I PODGRZEWAMY MIÓD

Śliwki przekrawamy w poprzek na pół i pozbawiamy pestek. Miód podgrzewamy na patelni, aż bąbelki zaczną znikać, a sam miód zacznie się karmelizować.

3

SMAŻYMY ŚLIWKI W MIODZIE

Śliwki układamy w rozgrzanym miodzie. Podsmażamy je, starając się nie ruszać patelnią. Po chwili doprawiamy owoce listkami tymianku i skórką otartą z połowy limonki. Na koniec całość dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z limonki. Tak podsmażone śliwki, wraz z powstałym syropem śliwkowym, przekładamy do miski.

4

SMAŻYMY ORZECHY W MIODZIE

Na patelnię dodajemy miód, masło i tymianek. Całość podgrzewamy, aż masło się roztopi, i wrzucamy podpieczone i obrane ze skórki orzechy laskowe. Orzechy podsmażamy przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.

5

PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK Z MIODEM

Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Następnie dolewamy do niego śmietankę, dodajemy miód, cynamon, a także skórkę otartą z połowy limonki i odrobinę soku. Całość dokładnie mieszamy.

6

PODAJEMY KANAPKI

Twarożek nakładamy po równo na podsmażone kromki chałki i układamy na nich śliwki i orzechy w miodzie. Całość skrapiamy syropem śliwkowym i ozdabiamy listkami świeżego tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2969,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

742,5 kcal

🥑

Tłuszcz

38,6 g

🌾

Węglowodany

93,8 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy