zywieniesportowcow.pl

Monogram cake • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Monogram cake

Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny

Składniki

czekolada biała - 100 g
serek homogenizowany waniliowy - 250 g
woda - 40 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 400 ml
jajko - 3 szt.
masło - 200 g
śmietana 18% - 2 łyżki
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 400 g
cukier puder - 10 g
masa cukrowa różowa - 100 g
konfitura z leśnych owoców - 50 g
jeżyna - 50 g
malina - 120 g
porzeczka - 45 g
truskawka - 70 g
beza - 50 g
ciastko makaronikowe - 100 g
chipsy czekoladowe - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO:
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, nasiona laski wanilii, żółtka i śmietanę. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 łyżkę śmietany i ponownie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Staramy się nie ugniatać ciasta zbyt długo, by po upieczeniu nie było zbyt twarde.
2.WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁTY LITER:
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 5-6 mm. Powinniśmy uzyskać 2 prostokąty.
3.PIECZEMY LITERY Z KRUCHEGO CIASTA:
Litery z ciasta przekładamy na blachę do pieczenia razem z arkuszem papieru. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.
5.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ:
Masę cukrową wyrabiamy na blacie oprószonym cukrem pudrem, a następnie cienko rozwałkowujemy. Za pomocą wycinaka wykrawamy z niej kwiatki.
6.SKŁADAMY WARSTWY TORTU:
Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Na całej powierzchni litery przeznaczonej na spód szprycujemy kremowe rożki, jeden obok drugiego.
7.DEKORUJEMY TORT:
Monogram cake dekorujemy makaronikami, świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jeżynami, porzeczkami), ozdobami z masy cukrowej i czekoladowymi chipsami. Na wierzch kruszymy bezy.
Monogram cake

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, nasiona laski wanilii, żółtka i śmietanę. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 łyżkę śmietany i ponownie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Staramy się nie ugniatać ciasta zbyt długo, by po upieczeniu nie było zbyt twarde.

2

WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁTY LITER

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 5-6 mm. Powinniśmy uzyskać 2 prostokąty.

3

PIECZEMY LITERY Z KRUCHEGO CIASTA

Litery z ciasta przekładamy na blachę do pieczenia razem z arkuszem papieru. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.

5

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ

Masę cukrową wyrabiamy na blacie oprószonym cukrem pudrem, a następnie cienko rozwałkowujemy. Za pomocą wycinaka wykrawamy z niej kwiatki.

6

SKŁADAMY WARSTWY TORTU

Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Na całej powierzchni litery przeznaczonej na spód szprycujemy kremowe rożki, jeden obok drugiego.

7

DEKORUJEMY TORT

Monogram cake dekorujemy makaronikami, świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jeżynami, porzeczkami), ozdobami z masy cukrowej i czekoladowymi chipsami. Na wierzch kruszymy bezy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6949 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

434,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

54,9 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Monogram cake - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl