Łosoś w sosie maślano-czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki łosoś w pysznym sosie maślano-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad czy lunch. Sprawdź, jak łatwo przygotujesz go w termorobocie MC Smart!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Natkę pietruszki drobno siekamy. Łososia kroimy na 3 porcje i doprawiamy je solą oraz pieprzem.
SIEKAMY CZOSNEK
Do misy termorobota MC Smart wkładamy obrane ząbki czosnku i siekamy je,używając programu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund. W połowie programu zbieramy czosnek ze ścianek łopatką. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i smażymy czosnek,używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 1 minuta / obroty: 1.
GOTUJEMY SOS
Do podsmażonego czosnku dodajemy bulion, sok z cytryny, oregano i płatki chili. Całość gotujemy,używając programu „przypiekanie” / temperatura: 100°C / czas: 5 minut / obroty: 1.Z lodówki wyciągamy masło i kroimy je w kostkę. Stopniowo dodajemy do gotującego się sosu. Następnie wsypujemy skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy solą do smaku i przelewamy go do naczynia.
GOTUJEMY ŁOSOSIA NA PARZE
Miskę termorobota MC Smart myjemy, po czym wlewamy do niej 1,5 litra wody. Na górze misy zakładamy naczynie do gotowania na parze, w którym układamy filety z łososia. Przykrywamy i gotujemy,używając programu „gotowanie na parze” / temperatura: 120°C / czas: 15 minut.
PODAJEMY DANIE
Łososia odstawiamy na bok. Wodę z misy wylewamy i wlewamy do niej wcześniej przygotowany sos. Podgrzewamy go,używając programu „ustawienia własne” / temperatura: 60°C / czas: 3 minuty. Łososia polewamy podgrzanym sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2095,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
698,6 kcal
Tłuszcz
55,1 g
Węglowodany
7,7 g
Błonnik
1,7 g
Białko
42,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
Pyszny letni deser z kruszonką, musem z białej czekolady i żelem truskawkowym. Sprawdź, jak przygotować tę rozkosz dla podniebienia!

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.