Kluski z makiem • przepis • składniki • przygotowanie
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MLEKO ZAGOTOWUJEMY
i zalewamy nim mak.
ODSTAWIAMY NA 30
minut.
MĄKĘ MIESZAMY Z
jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY CIENKO NA
blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm.
NASTĘPNIE KROIMY CIASTO
w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.
W DUŻYM GARNKU
zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
PARTIAMI GOTUJEMY KLUSECZKI,
a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową.
KLUSECZKI PRZEKŁADAMY DO
miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.
MAK ODSĄCZAMY Z
nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa.
DO MAKU DODAJEMY
miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE RAZEM
mieszamy.
MASĘ MAKOWĄ ŁĄCZYMY
z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5745,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
957,6 kcal
Tłuszcz
48,6 g
Węglowodany
106,4 g
Błonnik
30,4 g
Białko
30,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.

Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane pieczarki portobello
Grzyby są tutaj bazą, ale możesz je zamienić na cukinię, bakłażana czy paprykę: szpinakowy farsz sprawdzi się w duecie z każdym z tych warzyw! Połącz jego składniki i pozwól, by ser scamorza, cudowny zamiennik mozzarelli, stopił się i dopełnił reszty.

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!